Bloggeri sau pamfletari?

     "Pamfletul este o specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care scriitorul înfierează anumite tare morale, concepţii politice, aspecte negative ale realităţii sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc. Pamfletul face parte din Stilul publicistic."

     Nu stiu daca a face pe cineva bou sau prost sau ratat e un pamflet. Mentionez aici si jignirile personalizate ale unui blogger care pare sa nu stie a raspunde contrelor decat cu "dobi", "retardel" etc. "Textele de pe acest site sunt şi vor fi tratate ca un pamflet." scrie in subsolul paginii lui Arhi. Este Arhi un pamfletar? Daca da, atunci toti jurnalistii care scriu articole de critica la adresa diverselor personaje sau personalitati ar trebui din start denumiti pamfletari.

     Nici emisiunea lui Badea nu e chiar un pamflet. Consider o mica lasitate transformarea pamfletului intr-un scut pentru diverse articole de blog sau emisiuni tv.

     "Poetica invectivei este la locul ei în textul pamfletar" (sursa) Intelegeti cum vine chestia asta? Adicatelea nu e de ajuns sa aduci invective cuiva, sa-l injuri sau sa-l ponegresti. Iti trebuie o anumita creativitate, o poezie a vorbelor, un tot unitar, nu doar o critica belicoasa.

     Nu discut calitatea articolelor celor care si le considera a fi pamflete. Contest doar acest trend. E mai mult o moda, o chestie cool. Wow look at me i wrote a pamphlet. Si o defensiva pe care nu o inteleg. Pana la urma ar trebui sa avem libertate de exprimare, nu? "Nu trage dom' Semaca, sunt eu: Pamfletarica!"

 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @