Windows pe stick USB
Ce faci daca ai un laptop caruia i se strica unitatea optica tocmai cand ti-e lumea mai draga? Programele si transferul de date se fac usor cu ajutorul unui flash drive sau stick. Cum procedezi insa cand e vorba de instalarea windowsului? Tot cu ajutorul unui stick rezolvi problema. E o solutie care se poate aplica, bineinteles, si in cazul desktopurilor, inclusiv pentru instalarea Vista.
Important e sa stiti ce tip de windows vreti sa instalati, sa aveti kitul (CD/DVD) la indemana, si apoi sa alegeti un stick potrivit, pe care sa incapa acest kit. Daca e vorba de un XP, un stick de 1Gb e arhisuficient. In cazul Vista, e posibil sa fie necesar un stick de 8Gb, depinde cat ocupa kitul de Vista pe DVD-ul initial.
Pentru a putea instala windows-ul de pe stick, acesta trebuie intai sa suporte o formatare speciala, si mai apoi sa copiem pe el kitul dorit. Exista doua programe care realizeaza formatarea si copierea fara mari batai de cap, fiind necesar un minim de efort din partea voastra. Iata si pasii care trebuiesc urmati.
1. Faceti rost de un stick de capacitate potrivita si introduceti-l in oricare port USB
2. Descarcati de aici programele cu care se formateaza stickul si se copiaza imaginea windowsului.
3. Dezarhivati fisierul descarcat (flash drive prep.zip) si veti descoperi doua foldere usb_prep8 si bootsect.
4. Intrati in folderul usb_prep8 si dati dublu clic pe fisierul usb_prep8.cmd. Se va deschide o fereastra cmd in care apare scris "Press any key to continue". Apasati orice tasta si va porni aplicatia PeToUSB. In partea de sus a ferestrei lasati selectata optiunea USB removable si apoi imediat dedesubt alegeti stickul usb pe care il doriti formatat.


5. O data stickul selectat, dati start pentru a-l formata. Dupa formatare dati OK, dar nu inchideti nici una din cele doua ferestre (PeToUSB sau fereastra cmd).
6. Luati folderul bootsect si copiati-l pe discul C. El va fi gasit mai usor prin comenzile msdos din pasul urmator.
7. Deschideti o noua consola scriind "cmd" in comanda Run din meniul Start.
8. In fereastra cmd, scrieti: cd C:\bootsect.

9. Scrieti apoi "bootsect.exe /nt52 F:". In cazul meu, F este litera atribuita stickului, voi o veti schimba cu litera corespunzatoare. In fereastra cmd va aparea mesajul "Bootcode was succesfully updated on all target volumes", ceea ce inseamna ca operatiunea s-a incheiat cu succes. Inchideti aceasta fereastra cmd.
10. Acum puteti inchide si aplicatia PeToUSB, apasand butonul Close, ramanand deschisa doar consola initiala. In consola ramasa veti observa ca au aparut mai multe optiuni.

Programul creeaza un drive virtual unde va copia intreg kitul de Windows de pe cd sau dvd, dupa care va transfera toate aceste date pe stick. Asta inseamna ca in consola veti vedea doua operatiuni de copiere care vor dura in functie de dimensiunea Windowsului.
11. Scrieti in consola "1" si apasati Enter pentru a selecta unitatea optica in care se afla Windowsul. Va aparea o fereastra "Browse for folder", selectati cu mousul drive-ul si dati OK.
12. Scrieti "2", dati enter si alegeti un drive-letter la intamplare, in afara celor deja existente. Aceea va fi unitatea optica virtuala unde se vor copia initial fisierele windowsului. Sa zicem T.
13. Scrieti "3", dati enter si apoi scrieti litera atribuita stickului pe care se va instala kitul de Windows. In cazul meu este F
14. Optiunea 4 porneste procesul de creare a unitatii virtuale care va fi mai intai formatata. Astfel, in consola va trebui sa scrieti Y de la Yes pentru procesul de formatare si sa dati enter. Dupa formatare va apare "Press any key to continue". Apasati orice tasta si va incepe copierea datelor pe unitatea virtuala. Cand apare mesajul "Making of LocalSource folder...Ready", apasati orice tasta pentru a continua.
In fereastra de mai jos dati "Yes" si datele de pe unitatea virtuala vor fi transferate pe stick in aproximativ 15-20 minute, functie de windows si de rapiditatea porturilor usb. Dati yes la orice apare pe parcursul copierii, iar la final va apare de doua ori in fereastra cmd "press any key to continue". Stickul este acum bootabil si pregatit pentru a putea instala windows-ul.

Pentru ca sistemul sa buteze acest stick, vor trebui schimbate cateva optiuni in BIOS. First boot device va trebui sa fie "USB drive". Fiecare BIOS e diferit, dar aceste optiuni se gasesc relativ usor in meniul Boot sau, dupa caz, in orice alt meniu unde se afla "boot order". In unele cazuri va trebui sa intrati la hard drives si sa selectati stickul ca first device, si abia apoi sa stabiliti ordinea de butare. La laptopuri si chiar in cazul desktopurilor, problema se rezolva rapid cu ajutorul meniului "quick boot" apasand in general F11 sau F12 sau F8 la unele desktop-uri.
Dupa salvarea setarilor si repornire, ar trebui sa va apara pe ecran doua optiuni. Selectati-o pe a doua si instalarea va porni exact asa cum v-ati obisnuit pana acum.
