20
Oct

Windows pe stick USB

     Ce faci daca ai un laptop caruia i se strica unitatea optica tocmai cand ti-e lumea mai draga? Programele si transferul de date se fac usor cu ajutorul unui flash drive sau stick. Cum procedezi insa cand e vorba de instalarea windowsului? Tot cu ajutorul unui stick rezolvi problema. E o solutie care se poate aplica, bineinteles, si in cazul desktopurilor, inclusiv pentru instalarea Vista.

     Important e sa stiti ce tip de windows vreti sa instalati, sa aveti kitul (CD/DVD) la indemana, si apoi sa alegeti un stick potrivit, pe care sa incapa acest kit. Daca e vorba de un XP, un stick de 1Gb e arhisuficient. In cazul Vista, e posibil sa fie necesar un stick de 8Gb, depinde cat ocupa kitul de Vista pe DVD-ul initial.

     Pentru a putea instala windows-ul de pe stick, acesta trebuie intai sa suporte o formatare speciala, si mai apoi sa copiem pe el kitul dorit. Exista doua programe care realizeaza formatarea si copierea fara mari batai de cap, fiind necesar un minim de efort din partea voastra. Iata si pasii care trebuiesc urmati.

1. Faceti rost de un stick de capacitate potrivita si introduceti-l in oricare port USB

2. Descarcati de aici programele cu care se formateaza stickul si se copiaza imaginea windowsului.

3. Dezarhivati fisierul descarcat (flash drive prep.zip) si veti descoperi doua foldere usb_prep8 si bootsect.

4. Intrati in folderul usb_prep8 si dati dublu clic pe fisierul usb_prep8.cmd. Se va deschide o fereastra cmd in care apare scris "Press any key to continue". Apasati orice tasta si va porni aplicatia PeToUSB. In partea de sus a ferestrei lasati selectata optiunea USB removable si apoi imediat dedesubt alegeti stickul usb pe care il doriti formatat.

 

 

 

5. O data stickul selectat, dati start pentru a-l formata. Dupa formatare dati OK, dar nu inchideti nici una din cele doua ferestre (PeToUSB sau fereastra cmd).

6. Luati folderul bootsect si copiati-l pe discul C. El va fi gasit mai usor prin comenzile msdos din pasul urmator.

7. Deschideti o noua consola scriind "cmd" in comanda Run din meniul Start.

8. In fereastra cmd, scrieti: cd C:\bootsect. 

 

 

9. Scrieti apoi "bootsect.exe /nt52 F:". In cazul meu, F este litera atribuita stickului, voi o veti schimba cu litera corespunzatoare. In fereastra cmd va aparea mesajul "Bootcode was succesfully updated on all target volumes", ceea ce inseamna ca operatiunea s-a incheiat cu succes. Inchideti aceasta fereastra cmd.

10. Acum puteti inchide si aplicatia PeToUSB, apasand butonul Close, ramanand deschisa doar consola initiala. In consola ramasa veti observa ca au aparut mai multe optiuni.

 

 

     Programul creeaza un drive virtual unde va copia intreg kitul de Windows de pe cd sau dvd, dupa care va transfera toate aceste date pe stick. Asta inseamna ca in consola veti vedea doua operatiuni de copiere care vor dura in functie de dimensiunea Windowsului.

11. Scrieti in consola "1" si apasati Enter pentru a selecta unitatea optica in care se afla Windowsul. Va aparea o fereastra "Browse for folder", selectati cu mousul drive-ul si dati OK.

12. Scrieti "2", dati enter si alegeti un drive-letter la intamplare, in afara celor deja existente. Aceea va fi unitatea optica virtuala unde se vor copia initial fisierele windowsului. Sa zicem T.

13. Scrieti "3", dati enter si apoi scrieti litera atribuita stickului pe care se va instala kitul de Windows. In cazul meu este  F

14. Optiunea 4 porneste procesul de creare a unitatii virtuale care va fi mai intai formatata. Astfel, in consola va trebui sa scrieti Y de la Yes pentru procesul de formatare si sa dati enter. Dupa formatare va apare "Press any key to continue". Apasati orice tasta si va incepe copierea datelor pe unitatea virtuala. Cand apare mesajul "Making of LocalSource folder...Ready", apasati orice tasta pentru a continua.

     In fereastra de mai jos dati "Yes" si datele de pe unitatea virtuala vor fi transferate pe stick in aproximativ 15-20 minute, functie de windows si de rapiditatea porturilor usb. Dati yes la orice apare pe parcursul copierii, iar la final va apare de doua ori in fereastra cmd "press any key to continue". Stickul este acum bootabil si pregatit pentru a putea instala windows-ul.

 

 

     Pentru ca sistemul sa buteze acest stick, vor trebui schimbate cateva optiuni in BIOS. First boot device va trebui sa fie "USB drive". Fiecare BIOS e diferit, dar aceste optiuni se gasesc relativ usor in meniul Boot sau, dupa caz, in orice alt meniu unde se afla "boot order". In unele cazuri va trebui sa intrati la hard drives si sa selectati stickul ca first device, si abia apoi sa stabiliti ordinea de butare. La laptopuri si chiar in cazul desktopurilor, problema se rezolva rapid cu ajutorul meniului "quick boot" apasand in general F11 sau F12 sau F8 la unele desktop-uri.

     Dupa salvarea setarilor si repornire, ar trebui sa va apara pe ecran doua optiuni. Selectati-o pe a doua si instalarea va porni exact asa cum v-ati obisnuit pana acum. 

 

 

 

 


free b2evolution skin
3
Feb

Vista Magic Pack 5.0

Am descoperit un pack net superior Vistamizerului, pentru simplul fapt ca aplicatiile incluse in acest pack sunt mult imbunatatite fata de versiunile din Vistamizer. Ma refer in primul rand la True Transparency, la WinFlip, Visual Tooltip si Vista Orb.

Vreau sa precizez de la inceput ca Vista Magic Pack este in principiu conceput pentru XP Professional SP2, putand exista unele probleme pe Home edition.

True Transparency este principalul modul upgradat si care functioneaza fara a mai bloca windows explorer. Nu este ceva extrem de functional, insa da un aspect deosebit ferestrelor. In cazul aplicatiei Y!Messenger, bordura transparenta se suprapune celei native ale aplicatiei, in loc sa o substituie. Pentru cei mai pretentiosi, acesta poate fi considerat un inconvenient vizual, singurul de altfel.

Winflip este mult imbunatatit. Atat timp cat taskbarul nu este transparent, acesta va fi vizibil in momentul lansarii winflip.

Visual Tooltip se apropie cel mai mult de aplicatia similara din Vista, cu mult mai mult decat o facea versiunea inclusa in Vistamizer. La mouse-over, pentru orice aplicatie sau fereastra minimizata in taskbar apare un thumbnail, cu dimensiune reglabila, si eventual insotit de titlul ferestrei ( optiune care ocupa spatiu si am dezactivat-o din optiuni ). Thumbnails-urile pot fi mutate cu mouse-ul si, eventual, grupate pe un dockbar propriu aplicatiei, intocmai ca in Vista.

Vista Orb se integreaza in sfarsit in taskbar, recreand in totalitate aspectul taskbarului din Vista. Personal il consider la fel de inutil, neavand decat un rol estetic.

Pack-ul mai contine un Rocket-dock similar dock-bar-urilor pe care le-am amintit in celelalte articole, dar care nu cuprinde un modul weather ca in cazul ObjectDock. Aveti insa la dispozitie o multitudine de skinuri intre care puteti alege, in functie de gustul fiecarui utilizator.

Ca o alternativa la Vista sidebar, in acest pack este inclus Rainbar-ul ( Vista Rainmeter Sidebar ), pe care il utilizez si eu. De asemenea contine modului Vista Drive Status si screensaver-ul cu logo-ul de Vista.

Styler-ul este si el imbunatatit in ceea ce priveste functionalitatea. Cu el puteti aplica diversele skinuri de windows disponibile.

Y’zShadow aplica umbre ferestrelor. Daca alegeti o culoare pentru umbra, veti obtine efect tip neon-glow. Marimea si directia umbrei poate fi modificata si puteti seta diferente intre umbra unei ferestre active si a uneia inactive. Nu recomand aplicatia pe calculatoarele cu placi video slabe si cu putina memorie RAM.

Cum puteti observa in primele screen-shot-uri, Vista Magic Pack are un mod de instalare extrem de simplu. Spre deosebire de Vistamizer el nu porneste in mod automat nici una din aplicatiile incluse, plasand in schimb toate shortcut-urile necesare pe desktop. Aplicatiile pe care recomand sa le utilizati sunt cele specificate mai sus, aveti la dispozitie si cateva visual-styles, dar si o aplicatie cu totul noua pe care va las s-o descoperiti singuri. In momentul in care stabiliti aplicatiile care vor rula o data cu pornirea windows-ului, si care nu au optiune speciala “run at start-up”, mutati shortcut-urile respective in folderul Start-up din Documents and Settings/Programs. Daca nu am precizat pana acum, e bine sa mutati toata pleiada de iconite de pe desktop intr-un folder separat, asezat tot pe desktop.

Vista Magic Pack contine un patcher special care inlocuieste un dll al windows-ului (uxTheme.dll). Utilizarea patcherului este foarte simpla si este necesara pentru a aplica skinul de Vista. Originalul acestui dll il gasiti in Windows/system32. Tot acolo se va afla un back-up al fisierului in cazul in care experimentul nu reuseste si windows-ul da eroare. Pentru a-l restaura, stergeti uxtheme.dll si redenumiti uxtheme.backup schimband “backup” in “dll”. Din acest motiv nu recomand instalarea acestui pack pe un XP Home edition. In principiu, in XP Professional, aplicarea modulului ViStart decurge fara probleme si fara a fi nevoie de patcher. In caz contrar, recomand instalarea initiala a aplicatiei StyleXP, sau a unui alt modul UxTheme Patcher.

Vista Magic Pack nu schimba cursoarele si iconitele existente, si nici logon-ul sau bootscreen-ul. Pentru a modifica si aceste elemente, lansati instalarea Vistamizer-ului si lasati debifata complet casuta din dreptul Apps. Enjoy!


free b2evolution skin
31
Jan

"Cum imi fac si eu un blog?"

     E o intrebare care are in prezent un raspuns extrem de facil. De ce? Pentru ca siturile de hosting pun la dispozitia utilizatorului renumitul Cpanel cu care totul se face cu usurinta cu care iti faci un ID de messenger. Dupa cate v-ati dat seama vreau sa ma refer la cazurile in care vreti sa va faceti un blog pe un host platit si nu pe siturile de blogging binecunoscute.

     Ca sa fac si putina reclama pe merit hostului propriu, IPV vine cu solutia ideala pentru cei carora plata prin card le este imposibila iar cea prin ordin de plata le vine peste mana. IPV ofera servicii de hosting si de alegere domeniu cu plata prin SMS. Ce poate fi mai simplu? Dai un sms, primesti un cod de validare si achizitia este completa urmand ca suma sa vina pe factura de Vodafone sau de Orange ( inca nu au o colaborare cu Cosmote ). Un alt avantaj il consta pretul care mie mi s-a parut convenabil. Mai multe insa puteti afla pe www.IPV.ro la sectiunea Gazduire SMS.

     Avantajul major al unui host platit il consta, dupa cum spuneam, in punerea la dispozitie a Cpanelului care vine dotat cu 3 scripturi de blogging si inca multe alte scripturi pentru situri, e-commerce, forumuri, perl modules si altele. In Cpanel se gaseste un modul de instalare special numit Fantastico, cu ajutorul caruia instalarea oricarui script devine extrem de usoara. 

     Chiar daca domeniul si hostul nu sunt oferite de acelasi provider, situl care va ofera hosting va va comunica doua adrese speciale numite nameservere, numarul si forma lor diferind de la un site la altul, pe care va trebui sa le introduceti in control panelul special oferit de situl unde ati inregistrat domeniul. Operatiunea se face extrem de simplu, sunt insa necesare, functie de site, intre cateva minute si 24 de ore pana cand schimbarea sa aiba efect. In principiu are loc imediat.

     Ati cumparat domeniu si host? Bun, inseamna ca hostul v-a comunicat 3 conturi distincte cu care veti accesa 1. viitorul site prin intermediul Cpanel, 2. adresa FTP sau pe romaneste spatiul pe disc pe care l-ati cumparat si 3. control panelul care va da posibilitatea sa administrati nameserverele, optiunile de securitate, datele personale, optiuni legate de domeniu, plata produsului etc, functie de fiecare site in parte.

     Pentru a incepe va trebui sa accesati Cpanelul. In general se acceseaza scriind in browser www.numedomeniu.extensie/cpanel ( extensia poate fi com, info, net si altele ), sau exact adresa oferita de provider. Username-ul si parola pentru Cpanel sunt identice cu cele pentru accesarea FTP-ului pentru ca ele acceseaza acelasi target. Parola este singura care se poate schimba, acest lucru facandu-se foarte simplu din Cpanel. Schimband parola evident ca se schimba si parola pentru acces FTP.

     Instalarea Wordpress-ului sau altui script de blogging se face accesand scriptul Fantastico, dand click pe scriptul dorit si install. Scriptul creaza automat o baza de date MySQL cu tot cu un username. Altfel spus cam asta e toata instalarea. Va va cere evident sa setati un user si o parola cu care sa accesati sectiunea admin a blogului. 

     Daca nu aveti Fantastico nu e absolut nici o problema. Atat Wordpress-ul cat si B2evolution se instaleaza suficient de usor. Wordpressul se descarca de pe internet si se dezarhiveaza dupa instructiuni. Va trebui sa accesati FTP-ul si sa creati un folder public_html. Va recomand cel mai eficient client de FTP - Filezilla. Conectarea se face simplu introducand adresa, nickul si parola in cele trei campuri de sus. Dupa ce ati creat folderul, uploadati in el folderul de instalare al wordpress. Cum Filezilla seamana perfect cu un Total Commander, uploadul se face din stanga in dreapta cu click dreapta Upload. 

     In continuare va trebui sa accesati www.numedomeniu.extensie/wp-admin/install.php din browser. Acolo va va cere database name si user mysql create anterior. Totul e gata.

     In imaginile urmatoare veti vedea cum arata Cpanel fiind foarte clar unde gasiti tot ceea ce va trebuie pentru a accesa Fantastico, MySQL, PhpMyAdmin sau Backup-ul. In Cpanel aveti sectiunea Backup si Backup wizard care va vor ajuta sa va faceti un backup al bazei de date sau chiar a intregului site pentru cazul in care s-ar pierde ceva. Daca backup-ul bazei de date ( MySQL backup ) se poate descarca pe pc direct din cpanel, backupul intregului site va fi plasat in FTP sub forma unei arhive pe care o puteti descarca prin Filezilla

 

     Author: Alexander

     Tehnical support: Nullbyte

     References: IPV hosting , Wordpress instalation , B2evolution


free b2evolution skin
27
Jan

Nero for dummies

     Nero e clar primul subiect pe care il abordez fiindca e printre primele lucruri care intereseaza un utilizator de PC. "Cum scriu cd-uri?" Cred ca am auzit intrebarea asta de sute de ori si cum explicatiile nu fac doi bani fara imagini, iata un articol destul de cuprinzator care sa raspunda la aceasta intrebare si care sa ma scuteasca pe mine sa mai explic de zeci de ori :>>

     Versiunile noi de Nero scriu atat CD-uri cat si DVD-uri, important este ca pasii pentru scrierea ambelor tipuri de suporturi media sunt identici. In special incepatorilor, dar si avansatilor care prefera sa se scarpine cu stanga in dreapta le recomand sa foloseasca NeroStartSmart pentru a alege foarte usor optiunea sau mai bine spus tipul de scriere.

     Dupa cum se vede in imagine, exista o multitudine de optiuni, asezate pe categorii - favorites reprezentata de steluta, audio reprezentata de nota muzicala si data reprezentata de iconita similara unui document . Tabul favorites cuprinde practic cele mai uzuale optiuni din restul categoriilor. Asa ca pentru incepatori e bine sa va rezumati la tabul favorites. Si primele optiuni cu care veti lucra in mod predominant se regasesc acolo - Data CD/DVD, Audio CD, MP3disc, Copy CD/DVD.

     Nero cuprinde in mod normal doua aplicatii principale - Nero Burning ROM ( Read Only Memory ) si Nero Express. Exista insa si versiuni ce cuprind exclusiv Nero Express. Pentru inceput e bine sa ne familiarizam cu Burning ROM daca il avem pentru ca are cele mai multe optiuni. Daca va intrebati "ce optiuni aleg si cand?" ei bine iata:

- pentru scrierea unui CD/DVD cu date ( fotografii, documente, muzica, filme, continut mixt, etc ) si care este facut pentru a rula pe un calculator, alegeti optiunea Data CD/DVD. Aceasta este si cea mai des uzitata optiune.

- pentru scrierea unui CD tip mp3 evident alegeti MP3 disc caz in care cd-ul se va scrie exclusiv cu Nero Express

- pentru scrierea unui CD pentru combina clasica, altfel spus un CD asemanator CD-urilor muzicale ce se gasesc in comert, alegeti optiunea Audio CD.

- Alegeti optiunea Copy CD/DVD in cazul in care doriti sa copiati exact un CD sau DVD fie prin arderea initiala a unei imagini fie prin copiere directa. Optiunea Copy, care nu include selectarea casutei "On the fly" va arde imaginea CD-ului pe hard disk urmand ca imaginea rezultata sa fie scrisa pe un CD gol cu optiunea Burn Image din Nero Burning ROM ( veti vedea ambele optiuni in imaginile de mai jos ). Darmai multe despre copy disc in alt articol.

     Un CD sau DVD obisnuit insa se scrie cu Data CD/DVD. Se selecteaza optiunea din Nero StartSmart si imediat se deschide Nero Burning ROM. Veti vedea doua sectoare - cel din stanga reprezinta spatiul pe CD/DVD iar cel din dreapta va arata intocmai ca in windows explorer, un arbore cu fisierele disponibile pe calculator. Pur si simplu luati cu mousul din dreapta si duceti in stanga ceea ce vreti sa scrieti pe CD ( drag and drop ) urmarind ca banda din josul ferestrei sa nu devina rosie ( caz in care ati depasit capacitatea discului ).

     Cand ati terminat de adaugat folderele sau fisierele dorite puteti da Burn de sus din bara programului. ATENTIE! Daca aveti de copiat muzica sau mai ales poze , in general fisiere multe si de dimensiuni relativ mici, e bine sa creati un folder sau mai multe foldere in care sa le plasati pe disc. Unitatea optica va citi mult mai rapid discul rezultat.

     Cand dati Burn se deschide o alta fereastra. cuprinzand mai multe taburi. La tabul Multisession alegeti No multisession daca nu aveti de gand sa scrieti discul decat o singura data. Daca doriti sa mai adaugati fisiere la o alta scriere, pentru ca nu ati epuizat tot spatiul pe disc, optati pentru Start multisession ( la celelalte scrieri se va opta continue multisession ). La tabul ISO nu va trebui in general sa umblati decat in cazul in care scrieti un folder ce cuprinde alte 8 foldere ( minim ) unul in altul. Daca aveti astfel de structuri, la Relax Restrictions veti bifa primele doua casute.

     Puteti acum trece la tabul Burn unde veti gasi bifat Write si Finalize disc ( in cazul in care ati ales No multisession ). Importanta este viteza de scriere. Cu cat discul este mai plin, e bine sa folositi o viteza de 16 sau chiar 24x. Daca scrieti foarte putin pe disc, sau fisiere micute e recomadat sa alegeti o viteza mai mica, 8x e ideala. Atat timp cat scrieti un Data disc, optiunea pentru scrierea discului este Disc-at-once. Diferenta intre disc-at-once si track-at-once este ca in cazul primei variante, raza laser care arde discul nu se opreste dupa fiecare fisier scris. Discul cuprinzand multe fisiere scris cu optiunea track-at-once ar fi mult mai greoi de citit, existand si cazuri in care ar oferi o citire defectuoasa tocmai cand rapiditatea ar fi esentiala. Optiunea track-at-once este recomandata discurilor audio.

     O data selectata viteza si tipul de scriere puteti da burn. In rest toul e simplu.

     Cu Nero Express lucrurile stau cam la fel. Alegeti categoria din prima coloana (cea din mijloc practic, cu iconite ), apoi optiunea din coloana alaturata. Optiunile aflate in stanga nu au legatura cu scriera in sine. Puteti insa alege unitatea optica din lista in cazul in care aveti doua sau mai multe astfel de writere. Daca ati ales optiunea ramane acum sa adaugati fisierele. De data asta, fisierele ce doriti sa le scrieti se adauga dand click pe add.

     O data fisierele adaugate, dati next. Aici puteti seta optiunile de scriere. In principiu va trebui sa dati click pe butonul cu sageata aflat in stanga ferestrei pentru a putea seta viteza , tipul de scriere si eventuala simulare ( care e exact ce se intelege, o simulare a scrierii pentru a depista eventualele probleme ). Asigurati-va ca ati debifat casuta Allow files to be added later ( multisession disc ) in cazul in care planuiti sa scrieti discul o singura data. Apoi ramane sa dati Burn. Asta e si versiunea de scriere cu Nero Express.

     In urmatorul articol despre Nero voi arata modalitatile de copiere ale unui disc. 


free b2evolution skin