Nu te lasa aburit de eMag

     Vad azi o intrebare pe TPU de la un utilizator care isi punea problema daca un sistem vandut de eMag isi merita banii. Ma uit si eu la sistemul cu pricina si-mi sar in ochi niste lucruri destul de serioase care pe un cumparator cat de cat informat ar trebui sa-l impiedice sa-si cumpere acel sistem. 

     Mai exact, din neprofesionalism sau in mod intentionat, eMag a omis anumite detalii privind sistemul, foarte foarte importante mai ales ca ansamblul in cauza se vrea un gaming pc. Mie nu mi se pare corect sa inseli in multe cazuri cumparatorii mai slab informati care se arunca sa cumpere un astfel de sistem doar pentru ca i-a luat ochii procesorul, placa video si pretul. Mie unuia mi-e greu sa cred ca le-a fost lene. Eu cred c-au facut-o cu buna stiinta pentru a ascunde calitatea mai slaba a unor componente, calitate care pana la urma explica si pretul. 

     Si tin uite musai sa iau la puricat sistemul asta care mi-a ridicat serioase semne de intrebare Sistem Desktop Serioux Extreme V12.  Pretul 2800 ron. (link)

     * In primul rand imi sare in ochi numele si descrierea de mai jos - Producator Serioux. Ce treaba are Serioux, un producator de periferice de proasta calitate si design, cu un sistem bazat pe un procesor Intel si o placa video AMD? Nici macar carcasa nu e Serioux, e un thermaltake. Cred ca se refera la mouse si tastatura...n-avem de unde sti pentru ca eMag a omis sa spuna exact ce mouse si tastatura sunt incluse.

     * Nu ni se spune modelul placii de baza. Una e sa iei orice span sau ieftinatura gen Asrock si sa trantesti pe ea procesor Intel si placa aia video

     * Nu ni se spune modelul memoriei RAM. Una e kingmax, alta e un kingston sau corsair. In plus frecventa e slaba 1333 e deja depasita.

     * Nu ni se spune modelul sursei, doar ca are 600W. Logic si aici, una e sa-ti dea o sursa Delux care doar spune ca are 600W si alta e sa-ti dea un Thermaltake sau mai stiu eu ce alta sursa de firma care chiar scoate 600W, are diverse protectii la soc, cablaj modern, ventilare potrivita. Repet, mai ales ca-i un pretins gaming-pc

     * Nu ni se spune ce marca si model de hard disk e. Pentru gaming, unde rata de acces la informatii si cache trebuie sa fie ridicata, hardul e foarte important ca model, atat din punct de vedere al constructiei, adica al marcii, cat si al cache-ului si in cadrul aceleiasi marci a diverselor tipuri. 

     * Nu e mentionata marca carcasei. Din fericire se vede din fotografie si-am reusit sa aflu ca e un Thermaltake de vreo 250-270 ron, cu sursa pozitionata jos, sub placa de baza, complet nerecomandabil din punctul meu de vedere fiindca sursa emite ceva caldura, cu un singur ventilator inclus si mai ales cu o mentiune foarte interesanta pe pcgarage - Recomandat pentru gaming - Nu.

     * Si nu in ultimul rand se omite mentionarea producatorului si tipului exact de placa video. Ni se spune doar ca e un AMD Radeon R9 270. La o privire aruncata pe pcgarage (total irelevant, ales doar fiindca apare primul dupa cautarea pe google), vedem ca exista 9 modele, cu preturi intre 700 si 900 ron. Iarasi nu e acelasi lucru sa fie Saphire sau Gigabyte, sa aiba unul sau doua ventilatoare plus lucrurile de finete pe care cineva mai priceput le poate analiza prin comparatie (link)

     Sa presupunem ca placa video ar fi la un minim de 730, procesorul e cam 800, iar carcasa ar fi la un minim de 250. Perifericele daca sunt Serioux probabil nu depasesc 40 ron, desi pentru gaming ar fi necesar un mouse de cel putin 100 ron, deci pana acum avem 1820. Ne mai raman 980 din care sa zicem ca hardul ar fi vreo 300 ron. Asta un minim minimorum la un hard de 1Tb. Pai sa-mi zica mie ca din 680 scot ei placa de baza, memorie si sursa de calitate. Pot sa puna si procesor de 2000 de lei daca aleg o placa de baza low level e ca si cum strici orzul pe gaste. 

     Ideea e sa nu va lasati aburiti, inselati, sa vi se ia ochii si sa va informati bine inainte sa cumparati. De la orice distribuitor de produse IT. Desigur putem presupune ca in cazul eMag eu gresesc si ei chiar au pus si o placa de baza buna, care in cazul Intel si a unui gaming-pc nu scapi fara minim 800ron, un hard disk bun pentru gaming, la fel vreo 400 ron, niste memorii super, ce ar depasi sigur vreo 300 ron. Caz in care le-as aprinde si-o lumanare pentru cat de filotimi sunt ei ca ofera un sistem de peste 4000 lei la 2800. 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @