31
Jan

"Cum imi fac si eu un blog?"

     E o intrebare care are in prezent un raspuns extrem de facil. De ce? Pentru ca siturile de hosting pun la dispozitia utilizatorului renumitul Cpanel cu care totul se face cu usurinta cu care iti faci un ID de messenger. Dupa cate v-ati dat seama vreau sa ma refer la cazurile in care vreti sa va faceti un blog pe un host platit si nu pe siturile de blogging binecunoscute.

     Ca sa fac si putina reclama pe merit hostului propriu, IPV vine cu solutia ideala pentru cei carora plata prin card le este imposibila iar cea prin ordin de plata le vine peste mana. IPV ofera servicii de hosting si de alegere domeniu cu plata prin SMS. Ce poate fi mai simplu? Dai un sms, primesti un cod de validare si achizitia este completa urmand ca suma sa vina pe factura de Vodafone sau de Orange ( inca nu au o colaborare cu Cosmote ). Un alt avantaj il consta pretul care mie mi s-a parut convenabil. Mai multe insa puteti afla pe www.IPV.ro la sectiunea Gazduire SMS.

     Avantajul major al unui host platit il consta, dupa cum spuneam, in punerea la dispozitie a Cpanelului care vine dotat cu 3 scripturi de blogging si inca multe alte scripturi pentru situri, e-commerce, forumuri, perl modules si altele. In Cpanel se gaseste un modul de instalare special numit Fantastico, cu ajutorul caruia instalarea oricarui script devine extrem de usoara. 

     Chiar daca domeniul si hostul nu sunt oferite de acelasi provider, situl care va ofera hosting va va comunica doua adrese speciale numite nameservere, numarul si forma lor diferind de la un site la altul, pe care va trebui sa le introduceti in control panelul special oferit de situl unde ati inregistrat domeniul. Operatiunea se face extrem de simplu, sunt insa necesare, functie de site, intre cateva minute si 24 de ore pana cand schimbarea sa aiba efect. In principiu are loc imediat.

     Ati cumparat domeniu si host? Bun, inseamna ca hostul v-a comunicat 3 conturi distincte cu care veti accesa 1. viitorul site prin intermediul Cpanel, 2. adresa FTP sau pe romaneste spatiul pe disc pe care l-ati cumparat si 3. control panelul care va da posibilitatea sa administrati nameserverele, optiunile de securitate, datele personale, optiuni legate de domeniu, plata produsului etc, functie de fiecare site in parte.

     Pentru a incepe va trebui sa accesati Cpanelul. In general se acceseaza scriind in browser www.numedomeniu.extensie/cpanel ( extensia poate fi com, info, net si altele ), sau exact adresa oferita de provider. Username-ul si parola pentru Cpanel sunt identice cu cele pentru accesarea FTP-ului pentru ca ele acceseaza acelasi target. Parola este singura care se poate schimba, acest lucru facandu-se foarte simplu din Cpanel. Schimband parola evident ca se schimba si parola pentru acces FTP.

     Instalarea Wordpress-ului sau altui script de blogging se face accesand scriptul Fantastico, dand click pe scriptul dorit si install. Scriptul creaza automat o baza de date MySQL cu tot cu un username. Altfel spus cam asta e toata instalarea. Va va cere evident sa setati un user si o parola cu care sa accesati sectiunea admin a blogului. 

     Daca nu aveti Fantastico nu e absolut nici o problema. Atat Wordpress-ul cat si B2evolution se instaleaza suficient de usor. Wordpressul se descarca de pe internet si se dezarhiveaza dupa instructiuni. Va trebui sa accesati FTP-ul si sa creati un folder public_html. Va recomand cel mai eficient client de FTP - Filezilla. Conectarea se face simplu introducand adresa, nickul si parola in cele trei campuri de sus. Dupa ce ati creat folderul, uploadati in el folderul de instalare al wordpress. Cum Filezilla seamana perfect cu un Total Commander, uploadul se face din stanga in dreapta cu click dreapta Upload. 

     In continuare va trebui sa accesati www.numedomeniu.extensie/wp-admin/install.php din browser. Acolo va va cere database name si user mysql create anterior. Totul e gata.

     In imaginile urmatoare veti vedea cum arata Cpanel fiind foarte clar unde gasiti tot ceea ce va trebuie pentru a accesa Fantastico, MySQL, PhpMyAdmin sau Backup-ul. In Cpanel aveti sectiunea Backup si Backup wizard care va vor ajuta sa va faceti un backup al bazei de date sau chiar a intregului site pentru cazul in care s-ar pierde ceva. Daca backup-ul bazei de date ( MySQL backup ) se poate descarca pe pc direct din cpanel, backupul intregului site va fi plasat in FTP sub forma unei arhive pe care o puteti descarca prin Filezilla

 

     Author: Alexander

     Tehnical support: Nullbyte

     References: IPV hosting , Wordpress instalation , B2evolution


free b2evolution skin