Ultra PRO - ultra PROsti in calculatoare

Hypermarketurile si supermarketurile abunda in ofertele acestui lant de magazine. Ultra Pro se lauda in stanga si in dreapta cum ca ar fi cei mai buni in calculatoare. Pentru cineva care se pricepe cat de cat, in momentul in care examineaza cu atentie un calculator comercializat de Ultra Pro, isi poate da seama foarte usor ca lucrurile nu stau chiar asa cum par.

Primul lucru care atrage e pretul scazut. Mai apoi, faptul ca intr-un pret scazut este oferita si o imprimanta, ba chiar o licenta antivirus sau Office. Dar cum intotdeauna reclama e sufletul comertului, sub acest pachet impachetat frumos se ascunde realitatea.

Ce face pretul sa fie atat de scazut comparativ cu aceleasi produse cumparate de la un magazin de calculatoare? Foarte simplu - oferta furnizorului. Ultra Pro nu e singurul magazin care in principiu are posibilitatea sa ofere produse la astfel de preturi. Furnizorii ofera lunar si chiar saptamanal produse gratuite la achizitionarea unei cantitati anume din acelasi produs. De exemplu, daca achizitionezi 5 sau 10 monitoare, primesti unul gratuit. De asemenea, la achizitii ce depasesc anumite sume se fac si discounturi substantiale. Toate acestea fac posibile ofertele acestea avantajoase. 

Mai ramane de explicat pretul calculatorului in sine. Aici din pacate raspunsul nu e foarte simplu in primul rand pentru ca cineva care nu se pricepe, nu poate anticipa un raspuns si nu isi poate da seama de unul singur de motive. Pretul este mic pentru ca in ciuda reclamei, majoritatea sistemelor sunt mediocre si chiar submediocre.

Nu va lasati inselati de reclama. Sigur, Intel Dual Core poate suna bine pentru multi care nu se pricep, insa cum, mai nou, procesoarele Intel vin cu indicative, e foarte dificil de stiut cat de bun e procesorul respectiv. In plus de asta, deja pe piata IT sunt comercializate procesoare Core2 Duo. Daca vreti o analogie, Dual Core e un fel de Sempron comparativ cu Athlon, sau un Celeron comparat cu un Pentium. Un alt lucru foarte important legat de procesor este faptul ca aproape toate vin bulk, ceea ce determina si un pret mai scazut. Cei care s-au uitat vreodata pe o oferta hardware sub forma de lista, au putut vedea ca anumite componente vin bulk sau retail. In cazul procesoarelor, acesta e un lucru extrem de important. Bulk inseamna ca procesorul este livrat fara nici un fel de cutie, ambalat doar cat sa nu fie afectat. Procesoarele care vin retail sunt livrate in cutia producatorului, sigilata si stantata cu insemne originale si holograma de autenticitate. In plus, in cutie este inclus un cooler facut pe specificatiile procesorului si pe care este preaplicata pasta termoconductoare de calitate.

O alta componenta extrem de importanta, mai importanta decat procesorul, e placa de baza. ATENTIE! In nici o oferta Ultra Pro nu este trecuta marca placii de baza. De altfel nici o alta marca importanta. Va asigur ca e o placa de baza ieftina, mai mult decat atat, de cele mai multe ori de proasta calitate. La pretul la care sunt vandute aceste sisteme nu te poti astepta sa fie ASUS sau Gigabyte.

De memoria RAM nu mai vorbesc. Exista mai multe marci producatoare precum si mai multe nivele de calitate. Marcile recunoscute pentru calitatea si eficienta modulelor de memorie sunt cateva - Geil, Kingston, Princeton, Corsair. Chiar si aceste marci produc module RAM de tip low end, mid end si high end, A nu se intelege gresit, un low end nu e o memorie proasta ci un modul obisnuit. Modelele high end vin cu radiatoare de aluminiu, frecvente de lucru superioare, posibilitatea de lucru in dual chanel etc. In cazul sistemelor pe care le cumparati in hypermarketuri nu numai ca nu poate fi vorba de un high end sau un middle end, dar in majoritatea cazurilor modulele de memorie nu sunt de marca ceea ce permite inca o data preturile scazute.

Hard discurile sunt si ele cele mai ieftine, cu caracteristici minimale. Un hard disk obisnuit are 7200 rotatii pe minut si 2 Mb memorie cache. Pretul evident creste semnificativ la cele cu 8Mb cache si 16 Mb cache. Cele mai scumpe hard discuri sunt cele cu 10 000 rotatii pe minut si 16 mb cache. Indicativele pot fi, in cazul in care sunt inscrise in oferta, un indiciu de calitate - Wester Digital Caviar SE, Seagate Barracuda, etc.

Imprimantele oferite nu sunt nici ele un mare avantaj. In primul rand sunt pe inkjet, ceea ce constituie din start un dezavantaj pentru un utilizator obisnuit. Cand nu scoti la imprimanta in fiecare zi, cartusele se usuca destul de repede si pot afecta si mecanismele interne ale imprimantei sau multifuncionalei. O alta greseaza frecventa e refill-ul. Nu e de mirare din moment ce consumabilele HP si Lexmark sunt cele mai scumpe. Nici consumabilele pentru multe dintre imprimantele Canon nu fac exceptie, de aceea alegerea unei imprimante trebuie facuta in cunostinta de cauza. Altfel spus, iti ofera o imprimanta pentru care cartusele costa de la 50 lei in sus si care se usuca sau curg daca nu sunt folosite frecvent. Asta in conditiile in care imprimantele laser color nu mai sunt chiar un lux din punct de vedere al pretului, iar praful ( tonerul ) nu se usuca si de cele mai multe ori, suporta pana la 5 refilluri. 

Softurile care se ofera si ele in pachetele Ultra Pro sunt practic gratuite, licenta este limitata la un an, limitarile sunt si ele importante, iar in ceea ce priveste softul antivirus, din partea mea il pot pastra. Bit defenderul mi-a dovedit de nenumarate ori ca este un antivirus ineficient, care mananca resurse mult mai mari decat Nortonul si care, pentru motive care ma depasesc, scaneaza absolut orice proces, ceea ce incetineste absolut toate aplicatiile. Sa pun problema si un pic altfel. Nu va intrebati de ce nu se comercializeaza si licente Norton? Sau de ce Yahoo mail utilizeaza de ani de zile Norton Antivirus? Cred ca raspunsul il gasiti foarte usor.

In concluzie: sunt convins ca un cunoscator nu va cumpara niciodata un astfel de calculator, pentru toti ceilalti insa, am incercat sa sumarizez toate motivele pentru care aceste sisteme sunt vandute la astfel de preturi. Ultra Pro nu face nici un efort pentru a oferi aceste pachete la preturi scazute. Iar in ceea ce priveste calitatea, atat dai, atat face. 

 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @