Da, Delia, esti beata si nesimtita

     Exista mai multe aspecte in scandalul asta subit legat de noua piesa a Deliei si de videoclipul din dotare. In primul rand, inainte de a comenta orice, vreau sa citez textul scris de Delia pe Sereniti.ro, in care cantareata se razbuna verbal intr-un mod suburban pe contestatarii noii ei productii. 

"Bună! Sunt Delia şi nu mă ocup cu educaţia ta! Nu-s nici mă-ta, nu-s nici tac-tu, nu-ţi sunt diriginte şi în niciun caz profa de religie! Tu mămico ţine-ţi pruncul “ocupat” ! Ţine-l departe de MTV, de internet şi alte nenorociri care-l pot afecta emoţional pe minorul în cauza. MTV-ul nu va intră în casă cu forţă, mami! Scoate cablul, mami! Du-l la teatru, mami! Ai opţiuni destule, mămico!

Creşte-ţi odrasla după bunul plac, dar nu da vină, scumpă mama, pe playlistul de la radio! Radioul e opţional mami! Nu vă ţine nimeni “ostatici” în faţa unui post de muzică. Ştiu că eşti o mama deşteaptă şi echilibrată! Şi tu poţi! Doar tu, mami!...........

Ştiţi cum se zice? Că dacă dai din fund baby ai tot ce vrei! Cenzureaz-o pe asta!  E doar o vorba! ......Ce aveţi cu curul? Ce rău v-a făcut!? Să va mai zic vorbe de duh cu şi despre cur? Bine. ”Gura bate curu”, ”Bagă fundu’ la înaintare”, ”Drum bătut şi cur frecat”, ”A-şi pune curu’ la treaba”, ”Muscă-n curu’ iepii”. Aţi rămâne surpinşi de câte vorbe din popor se bazează pe înţelepciunea curului. Plus că eu am fost finess ;))), am zis fund, nu cur."

1. Muzica si artistii nu sunt, realmente vorbind, meniti sa educe, sa formeze, sa modeleze comportamente. Parintii si scoala au rolul asta. Educatia NU se face nici la televizor nici pe internet. Fie insa ca-ti place sau nu-ti place, draga Delia, muzica, artistul si comportamentul sau chiar influenteaza fanii. De-a lungul istoriei au existat artisti si muzica ce au determinat schimbari de comportament si stil ale unor intregi generatii. Asta NU inseamna ca artistii trebuie sa devina cu totii niste maicute sau niste ezoterici care sa indrume lumea doar pe calea evolutiei spirituale si sociale. Ar fi absurd. lumea entertainment-ului se numeste asa dintr-un motiv foarte intemeiat. Pentru ca trebuie sa distreze nu sa educe. Din pacate paradoxul nu va putea niciodata sa fie solutionat. 

2. Melodia ta nu are vreo vina si nu poate fi trasa la raspundere in sensul ca ar fi nociva fiindca ar influenta tinerele domnisoare sa se comporte promiscuu. Asta nu inseamna ca e ok sa scrii un intreg articol pe un blog ca raspuns la nemultumirea ascultatorilor in care sa te exprimi mizerabil. Daca tu intelegi ca a te apara sau a-ti asuma o creatie muzicala mai promiscua se face utilizand un limbaj golanesc in care sa-i insulti grosolan pe cei carora nu le plac versurile si clipul si nu sunt de acord cu tine, gresesti. Creatia muzicala a unui artist e una, si, crede-ma, comportamentul si limbajul folosit in adresarea publica sunt cu totul alt lucru. E ca si cum Cheloo ar vorbi in mod constant la fel cum "vorbeste" in melodiile sale. A face o melodie provocatoare e una, a te adresa jignitor cu "ma-ta si tac-tu" exact ca la colt de bloc la spart seminte cu golanii de cartier e cu totul alta. 

3. Revenind la piesa asta noua....draga mea, fie ca vrei sa intelegi sau sa crezi sau nu, exista mesaje/clipuri indecente de bun gust, si de foarte foarte prost gust. Exista atitudini controversate ca in unele clipuri ale Madonnei si exista clipuri care sunt pur si simplu vulgare si suburbane. Nonvaloare e cuvantul care se aplica si versurilor si clipului astuia care a isterizat internetul. Daca singura modalitate de a exista pe piata sunt bucile, versurile si clipurile vulgare, in ciuda unei voci fantastice, atunci e optiunea ta. 

4. Internetul nu e un loc magic unde poti vorbi birjareste si apoi sa te prefaci ca nu s-a intamplat nimic. Facebook-ul si blogurile nu sunt spatii unde poti inchide usa si scuipa, tranti si sparge, insulta si abera fara ca asta sa-ti influenteza imaginea per ansamblu. Dar daca unora le convine si cred ca e ok sa se promoveze cat mai mult subcultura, poate ca natia asta merita sa i se livreze zilnic doar emisiuni de can-can si muzica de mahala. 

     Pana la urma Delia recunoaste oarecum involuntar din titlul articolului scris de ea. Gura bate curul. Na ca eu n-am fost finut si n-am vrut sa folosesc "fund" pentru ca Delia nu mai are demult nici fund nici obraz. Insa are o tona de cur. 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @