27
Jan

Nero for dummies

     Nero e clar primul subiect pe care il abordez fiindca e printre primele lucruri care intereseaza un utilizator de PC. "Cum scriu cd-uri?" Cred ca am auzit intrebarea asta de sute de ori si cum explicatiile nu fac doi bani fara imagini, iata un articol destul de cuprinzator care sa raspunda la aceasta intrebare si care sa ma scuteasca pe mine sa mai explic de zeci de ori :>>

     Versiunile noi de Nero scriu atat CD-uri cat si DVD-uri, important este ca pasii pentru scrierea ambelor tipuri de suporturi media sunt identici. In special incepatorilor, dar si avansatilor care prefera sa se scarpine cu stanga in dreapta le recomand sa foloseasca NeroStartSmart pentru a alege foarte usor optiunea sau mai bine spus tipul de scriere.

     Dupa cum se vede in imagine, exista o multitudine de optiuni, asezate pe categorii - favorites reprezentata de steluta, audio reprezentata de nota muzicala si data reprezentata de iconita similara unui document . Tabul favorites cuprinde practic cele mai uzuale optiuni din restul categoriilor. Asa ca pentru incepatori e bine sa va rezumati la tabul favorites. Si primele optiuni cu care veti lucra in mod predominant se regasesc acolo - Data CD/DVD, Audio CD, MP3disc, Copy CD/DVD.

     Nero cuprinde in mod normal doua aplicatii principale - Nero Burning ROM ( Read Only Memory ) si Nero Express. Exista insa si versiuni ce cuprind exclusiv Nero Express. Pentru inceput e bine sa ne familiarizam cu Burning ROM daca il avem pentru ca are cele mai multe optiuni. Daca va intrebati "ce optiuni aleg si cand?" ei bine iata:

- pentru scrierea unui CD/DVD cu date ( fotografii, documente, muzica, filme, continut mixt, etc ) si care este facut pentru a rula pe un calculator, alegeti optiunea Data CD/DVD. Aceasta este si cea mai des uzitata optiune.

- pentru scrierea unui CD tip mp3 evident alegeti MP3 disc caz in care cd-ul se va scrie exclusiv cu Nero Express

- pentru scrierea unui CD pentru combina clasica, altfel spus un CD asemanator CD-urilor muzicale ce se gasesc in comert, alegeti optiunea Audio CD.

- Alegeti optiunea Copy CD/DVD in cazul in care doriti sa copiati exact un CD sau DVD fie prin arderea initiala a unei imagini fie prin copiere directa. Optiunea Copy, care nu include selectarea casutei "On the fly" va arde imaginea CD-ului pe hard disk urmand ca imaginea rezultata sa fie scrisa pe un CD gol cu optiunea Burn Image din Nero Burning ROM ( veti vedea ambele optiuni in imaginile de mai jos ). Darmai multe despre copy disc in alt articol.

     Un CD sau DVD obisnuit insa se scrie cu Data CD/DVD. Se selecteaza optiunea din Nero StartSmart si imediat se deschide Nero Burning ROM. Veti vedea doua sectoare - cel din stanga reprezinta spatiul pe CD/DVD iar cel din dreapta va arata intocmai ca in windows explorer, un arbore cu fisierele disponibile pe calculator. Pur si simplu luati cu mousul din dreapta si duceti in stanga ceea ce vreti sa scrieti pe CD ( drag and drop ) urmarind ca banda din josul ferestrei sa nu devina rosie ( caz in care ati depasit capacitatea discului ).

     Cand ati terminat de adaugat folderele sau fisierele dorite puteti da Burn de sus din bara programului. ATENTIE! Daca aveti de copiat muzica sau mai ales poze , in general fisiere multe si de dimensiuni relativ mici, e bine sa creati un folder sau mai multe foldere in care sa le plasati pe disc. Unitatea optica va citi mult mai rapid discul rezultat.

     Cand dati Burn se deschide o alta fereastra. cuprinzand mai multe taburi. La tabul Multisession alegeti No multisession daca nu aveti de gand sa scrieti discul decat o singura data. Daca doriti sa mai adaugati fisiere la o alta scriere, pentru ca nu ati epuizat tot spatiul pe disc, optati pentru Start multisession ( la celelalte scrieri se va opta continue multisession ). La tabul ISO nu va trebui in general sa umblati decat in cazul in care scrieti un folder ce cuprinde alte 8 foldere ( minim ) unul in altul. Daca aveti astfel de structuri, la Relax Restrictions veti bifa primele doua casute.

     Puteti acum trece la tabul Burn unde veti gasi bifat Write si Finalize disc ( in cazul in care ati ales No multisession ). Importanta este viteza de scriere. Cu cat discul este mai plin, e bine sa folositi o viteza de 16 sau chiar 24x. Daca scrieti foarte putin pe disc, sau fisiere micute e recomadat sa alegeti o viteza mai mica, 8x e ideala. Atat timp cat scrieti un Data disc, optiunea pentru scrierea discului este Disc-at-once. Diferenta intre disc-at-once si track-at-once este ca in cazul primei variante, raza laser care arde discul nu se opreste dupa fiecare fisier scris. Discul cuprinzand multe fisiere scris cu optiunea track-at-once ar fi mult mai greoi de citit, existand si cazuri in care ar oferi o citire defectuoasa tocmai cand rapiditatea ar fi esentiala. Optiunea track-at-once este recomandata discurilor audio.

     O data selectata viteza si tipul de scriere puteti da burn. In rest toul e simplu.

     Cu Nero Express lucrurile stau cam la fel. Alegeti categoria din prima coloana (cea din mijloc practic, cu iconite ), apoi optiunea din coloana alaturata. Optiunile aflate in stanga nu au legatura cu scriera in sine. Puteti insa alege unitatea optica din lista in cazul in care aveti doua sau mai multe astfel de writere. Daca ati ales optiunea ramane acum sa adaugati fisierele. De data asta, fisierele ce doriti sa le scrieti se adauga dand click pe add.

     O data fisierele adaugate, dati next. Aici puteti seta optiunile de scriere. In principiu va trebui sa dati click pe butonul cu sageata aflat in stanga ferestrei pentru a putea seta viteza , tipul de scriere si eventuala simulare ( care e exact ce se intelege, o simulare a scrierii pentru a depista eventualele probleme ). Asigurati-va ca ati debifat casuta Allow files to be added later ( multisession disc ) in cazul in care planuiti sa scrieti discul o singura data. Apoi ramane sa dati Burn. Asta e si versiunea de scriere cu Nero Express.

     In urmatorul articol despre Nero voi arata modalitatile de copiere ale unui disc. 


free b2evolution skin

8 comments

Comment from: Nasul [Visitor]
Nasul
Prefer ImgBurn, e gratis si mai usor de folosit. Nu are atatea optiuni si programe ca suita nero dar merge
02/17/09 @ 10:42 am
Comment from: jonny [Visitor]
jonny
vreau nero
05/09/09 @ 07:17 am
Comment from: Mariana [Visitor]
Mariana
Te rog o intrebare : Care sunt pasii pentru a scrie cu Nero StartSmart pe un DVD un o inregistrare video?
09/13/09 @ 05:57 am
Comment from: [Member]
alexander
nu am scris niciodata un format dvd dintr-o simpla inregistrare dar in principiu se procedeaza ca si cum ai face un cd audio ceea ce inseamna in mod sigur ca trebuie sa ai formatul potrivit - mpeg-uri standard. In momentul in care faci dvd-ul nero iti va cere un format compatibil si in moment ce il adauga il converteste automat. Daca deja ai o imagine iso a dvd-ului deschizi nero burning rom si din extras alegi burn image.
09/15/09 @ 06:52 pm
Comment from: serban ovidiu [Visitor]
serban ovidiu
cum inchid un cd facut cu multisession? pt. ca nu merge sa copiezi de pe el ce fisiere ai, si vreau sa-l inchid.cum fac asta?
09/16/09 @ 08:47 am
Comment from: [Member]
alexander
bagi cd-ul , deschizi nero, alegi de data asta close multisession, adaugi un fisier f mic, sa aiba ce sa scrie, la ultimul tab ai grija sa bifezi close session si dupa ce ti-a scris acel mic fisier (poza, document, orice) ti-l inchide.
09/16/09 @ 08:53 am
Comment from: alin [Visitor]
alin
scuze deranj dar am si eu o intrebare: cum fac sa trag un dvd bootabil pe altu cu nero burning avand doar o unitate optica?
11/25/11 @ 03:25 pm
Comment from: [Member]
alexander
Pai ii dai burn image si salvezi imaginea pe disc si apoi inserezi discul gol , intri in nero si alegi burn image directionand imaginea catre unitatea optica. Atat timp cat lucrezi cu imagini rezultatul va fi perfect bootabil cu conditia sa fi fost bootabil si initial.
11/25/11 @ 04:30 pm


Form is loading...