RDS-u papa tot?

     UPC-ul a inregistrat pierderi si sta sa fie preluat tocmai de RDS. Nimic nu e sigur inca, dar speculatiile si aiurelile au umplut presa si blogurile.

"Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat, că eventuala preluare a UPC de către RCS&RDS va fi analizată de Consiliul Concurenţei (CC), fiind posibil ca instituţia să se fi autosesizat deja, şi că personal nu crede că va fi vorba de o situaţie de monopol."

     Pai eu imi amintesc de o "vreme" in care Astralul prelua in toata tara tot ce se putea, toate firmuletele de cablu mai bune sau mai rele. A venit alta "vreme" in care UPC-ul a cumparat Astralul si cam tot ce i-a venit in cale. Adica atunci n-a mai fost monopol? Da' monopolul infect pe care Romtelecomul il are inca in unele zone in care cine vrea sa aiba internet e obligat sa plateasca sume exorbitante pentru o conexiune de cacat cu perje? Cu genul ala de monopol cum ramane? 

     Daca altii se intrebau rautacios cand o sa capoteze RDS-ul, eu stateam si observam zecile de echipamente refolosite sau de-a dreptul vechi pe care UPC-ul le monta clientilor. In definitiv, sincer vorbind, nu sunt un analist economic si de profitabilitate si nu mi-am inchipuit pe niciuna dintre cele doua mari firme in vreo situatie nasoala. Dar asa cum spun americanii: shit happens!

     Se speculeaza problema pretului. "Cine va mai sta in calea unor scumpiri de abonament daca RDS-ul va fi singurul mare jucator pe piata telecomunicatiilor?" Daca ma uit la efortul enorm de logistica, echipamente si alte aiureli cu care a operat UPC-ul, plus abonamentele considerabil mai mari pe care le practica, eu as spune ca m-ar preocupa cu adevarat problema daca UPC-ul ar fi fost cel care sa preia RDS-ul. Nu e logic?

     Ma indoiesc ca RDS-ul va schimba foarte multe in infrastructura UPC. Si daca ar face-o ar fi asa de rau? Stiu pe cineva care sigur ma injura citind ce am spus. E mort dupa hardughia aia de receiver care nu are nici macar conexiune cu mufe AV dar in schimb il incanta cu romanele intregi scrise in EPG (ghidu ala cretin tip teletext) si cu cateva programe inutile in plus. Si apoi 15 lei in plus daca mai vrei un receiver, inca 15 daca vrei si inregistrare , 8 lei ca poate vrei modem wireless, pachete peste pachete de programe si asa mai departe. Eu unul chiar sunt nerabdator sa vad deznodamantul situatiei.