Perlele de la Bac sunt reale sau nu?

     Fiindca s-au rezolvat absolut toate problemele din Romania, a venit timpul ca lumea sa-si puna in sfarsit intrebarea daca perlele de la Bac sunt reale sau inventate de ziaristi. Pana la urma e o intrebare buna si legitima, din mai multe motive, o intrebare la care nu exista un consens. Unii spun ca sunt pe bune, altii spun ca sunt niste creatii ale unor jurnalisti dornici de trafic si audienta. 

     Din pacate unele dintre argumentele pro si contra pe care le-am auzit sunt destul de jenante sau improbabile. Ma mira si siguranta cu care unii afirma ca sunt sigur false sau sigur reale. Eu as fi mai rezervat mai ales ca nu ni s-au spus niciodata sursele. 

     Domnisoara Ligia Adam ne ofera pe blogul dumneaei o logica mirobolanta a carei concluzie ar fi ca perlele sunt false. Printre multimea de regulamente ale Ministerului citate, desprindem urmatoarele argumente pentru care perlele n-ar fi reale:

- culegerea perlelor ar insemna ca lumea nu-si face treaba si in loc sa corecteze recurg la ilegalitati, chipurile fiind ilegal sa culegi perlele astea xeroxand de exemplu lucrarile

- e improbabil sa stea cineva sa scrie cu pixul pe o foaie perle ca vezi doamne timpul de corectura e limitat

- perlele sunt false pentru ca n-au cum sa ajunga repede la presa fiindca lucrarile se predau dupa 24 de ore si perlele ajung la presa mult mai repede

     Am auzit insa si un contra-argument la fel de simplist pentru care perlele ar fi cat se poate de reale, si anume ca supraveghetorii s-ar putea plimba printre elevi, s-ar uita peste umarul lor in lucrare si ar retine perlele. 

     Am o varsta si am trecut prin sute de examene, de la lucrarile scrise din scoala pana la bac, examenele din facultate si licenta si masterat. Niciodata, nici macar o data nu am vazut vreun supraveghetor facand asta. As vrea totusi sa demontez mai departe acest argument prin contra-argumente reale si logice: pentru a citi ar trebui sa se aplece asupra lucrarii foarte mult, nu avem totusi ochi bionici, in plus nu citesc dactilografie ci scris de mana, care nu e tocmai usor inteligibil mai ales de la o astfel de distanta. Sa mai retii si dictai perla de vreo doua trei propozitii cum au aparut anul trecut...ce memorie trebuie sa ai. 

     Care ar fi totusi argumentele care ma fac pe mine sa am indoieli legate de veridicitatea acestor perle? 

- numarul redus de perle care ajunge in presa. Nu stiu daca am citit anult trecut mai mult de 20 astfel de perle. Cu cateva in plus sau minus, pe toate publicatiile si televiziunile s-au difuzat fix aceleasi perle. Si aici apar doua probleme logice. 

1. Sa zicem ca asta ar fi dovada clara ca un jurnalist le inventeaza. Cata imaginatie sa aiba si o singura persoana? sau ma rog, cativa jurnalisti. Si de-asta apar atat de putine. 

2. Daca asa ar sta lucrurile, si daca asta aduce trafic si audienta, de ce sa nu inventeze mai multi jurnalisti de la diverse publicatii si televiziuni niste perle. S-ar aduna in mod logic mai multe, si ar difuza fiecare diverse perle. Totusi fiindca asta nu se intampla, s-ar putea presupune ca NU e vorba de jurnalisti ci de niste profesori care fac asta. Si totusi daca pretind ca sunt de la elevi, acei profesori raman in anonimat, deci la o adica ei nu castiga nimic. 

- un argument adus de TheFly ar fi ca perlele sunt scrise prea corect. La cat de agramate sunt loazele din ziua de azi, parca perlele astea arata gramatical prea bine. E un argument excelent, si eu ma intreb asta. Ar fi totusi un jurnalist sau un profesor intr-atat de prost incat sa nu-si dea seama ca adaugand si niste greseli gramaticale le-ar face mai veridice? 

     Cateva argumente pro ar fi dupa cum urmeaza.

- Nu vad problema pentru care cei care corecteaza n-ar putea culege aceste perle. Cat poate sa-ti ia sa scrii cateva randuri?

- Prostia e infinita si cum multi elevi sunt mai preocupati de manele, inna si cat de mult porn pot gasi pe net, sunt convins ca scriu niste prostii de-ti bubuie mintea

- Nu e chiar atat de usor pentru un jurnalist sa inventeze perle mai ales la cata prostie e printre jurnalisti. E suficient sa cititi cateva articole prin presa sau sa-i urmariti pe reporteri alergand cate un criminal si urland intrebari retarde gen "da ai furat?", "de ce-ai furat?", "credeai c-o sa te prinda?"

     Eu continui sa fiu sceptic, chit ca am ras cu lacrimi la unele din perlele de anul trecut spre exemplu. A rade de ele si a pune botul ca-s reale sunt doua lucruri diferite. Si sunt sceptic tocmai fiindca in fiecare an se publica extrem de putine perle. Publicarea acestora se face deja de ani buni, ma gandesc ca pana acum din ce in ce mai multi profesori corectori si-ar fi putut nota astfel de perle si sa le dea presei. Ar trebui din toata tara asta si avand in vedere ca mai bine de 45% elevi sunt picati, sa avem cateva sute bune de perle anual. 

     Mi-ar placea de asemenea sa am din partea ministerului o declatie din care sa reiasa daca livrarea acestor perle catre presa e ilegala asa cum pretinde Ligia Adam sau nu. Am sa incerc sa-i contactez cumva si sa aflu.