Li s-a sculat spiritul civic

     Ani de zile, pe vecinii mei i-a durut in cur unul de celalalt. Nu au fost in stare sa se mobilizeze pentru nimic in folosul tuturor.

- cutiile postale ar fi putut fi mutate in interiorul casei scarii pentru a nu mai fi vandalizate. Dimpotriva, la noi unul sau unii dintre vecini scot materialele promotionale din toate cutiile si le arunca pe jos

- cele doua usi de la intrare sunt vechi de zeci de ani. Nu s-a inlocuit decat un geam spart si s-a acoperit "cacatul" cu perdelute. Perdelutele au rezistat o luna.

- cand au cerut bani pentru varuit si vopsit scara, au fost atat de zgarciti incat au facut treaba singuri. A iesit o spoiala mai rea decat la tigani, spoiala care, din fericire, s-a oprit la etajul 3 pentru ca nimeni n-a mai vrut sa dea bani pentru o asemenea magarie. 

- boxele au fost acaparate de niste smecheri cu gura mare care si-au depozitat acolo butoaiele de vin, vechiturile si alte gunoaie. Acum, cand se pune problema formarii unei asociatii de proprietari doar pentru blocul nostru, nici unul nu vrea sa cedeze un spatiu.

- vecina de la 4 nu a cerut nimanui bani pentru repararea planseului si evident ca a interzis multa vreme accesul pe bloc. Acum si-a facut, nu se stie cu sau fara autorizatie, un adevarat apartament pe bloc, la care are acces urcand pe o scara din vechea debara.

     Exemplele pot continua la nesfarsit. Ceea ce e mult mai grav este ca lipsa de preocupare ne-a lasat prada hotilor cu masca de administratori. Ultimul, un mos basinos, a furat din banii pentru apa, lasand asociatia cu datorii de 2 miliarde lei vechi si cu peste 2 miliarde penalizari. Cei de la apa au inceput sa inchida amenintator robinetul, singurul mod prin care vecinii mei s-au mai trezit la realitate.

     Unul dintre ei in mod special, a uitat ca vara sta pe la carciuma, ca pune muzica tare in weekend de aud si cei din mormant, ca impreuna cu restul burtosilor face gratare cand ti-e lumea mai draga si impute tot cartierul, ca a legat un caine mic de copac si ala a inceput sa urle la doua noaptea, ca soacra-sa iese afara la doua dupa-amiaza si sparge nuci pe o masa de lemn, ca e ultimul venit in bloc si, cu o gura cat o sura, s-a erijat in "alesu' oamenilor" si se ocupa dom'le de soarta blocului. A dat iama in toata lumea sa puna bani pentru proiect si mai apoi pentru contorizarea separata a blocului nostru la apa, a citit personal de doua ori toate apometrele, si-a adus cunoscuti sa rezolve rapid lucrarea din subsol, ce mai, un adevarat justitiar. La fel de bine uita ca lucreaza la Ben Electroserv, firma condusa de un var de-al lui, singura care a obtinut un contract gras pentru iluminarea festiva a orasului si care se pare ca are destule pile cat sa nu moara niciodata de foame.

     Ma intreb ce va trebui sa se intample ca sa se rezolve si celelalte probleme de care nimanui nu pare sa-i pese? De ce l-a interesat dintr-o data pe vecinul adus in discutie? Pai mnealui e unul dintre cei care sta la parter - si-a tras circuit si contor electric separat, si-a facut un balcon cat toate zilele, ocupa o ditamai gradina, si nu i-a convenit sa vina niste "neica nimeni" sa-i opreasca lui apa si sa nu-i mai functioneze centrala, masina de spalat samd. Pana la urma si la coada isi urmareste in primul rand propriul interes. O ipocrizie si un egoism care, din fericire, mai folosesc si altora.