HBO Romania sucks bigtime !

     A fost o vreme cand HBO insemna ceva si la noi in tara, in general erau difuzate filmele care rulau si pe HBO original, erau filme noi, nu toate de o calitate nemaipomenita dar cel putin in weekend se dadeau filme suficient de bune.

     HBO Romania s-a decis cu ceva vreme in urma sa transforme un canal care oricum dadea in marea parte a timpului filme contestabile, intr-un dezastru. Au inceput imixtiunile in program, erau difuzate la inceput mai rar niste filme romanesti care sincer nu isi aveau locul in grila HBO. Nu a fost foarte deranjant la inceput. Dezastrul real s-a produs in momentul in care Cristian Mungiu a castigat premiul de la Cannes.

     Vreau sa intelegeti ca dispretuiesc cu toata sinceritatea asa zisa cinematografie romaneasca, asa zisele filme romanesti si personajele care din lipsa de altceva sunt numiti regizori la noi in tara. Realitatea frustranta e ca nu sunt si nu se pot gasi bani suficienti pentru o productie hollywoodiana. Si nu se pot gasi in special banii necesari unei productii care sa implice efecte speciale de buna calitate, decoruri ample si in general tot ce presupune producerea unui film de fictiune sau de science-fiction. In concluzie, tot felul de regizori, cu sau fara talent, gasesc tot felul de idei "interesante" si mai ales asa zise tehnici pretentioase de filmare si apar in urma acestui proces chinuitor ( nu de alta se spune ca ii chinuie talentul ) niste filme care in general nu intereseaza pe nimeni si nu au o mare valoare creativa, with all due respect.

     Filmele romanesti din ultimii ani fie ca incearca sa copieze atmosfera de ghetou din cartiere tip Harlem, fie incearca sa trateze un subiect ce tine de domeniul psihologic. S-a ajuns pana la a produce un musichall tiganesc. Poveste de cartier a fost o insulta infioratoare la adresa oricarui bun simt si in principal la adresa spiritului romanesc. Si apoi vine Cristian Mungiu cu succesul lui la Cannes, un film psihologic. Si ca sa nu imi uit ideea, nici Orient Express-ul lui Nicolaescu nu a fost mai breaz, in principal pentru ca interpretarea si dialogurile au fost infiorator de false si pretentioase. Revenind la filmul lui Mungiu, acesta nu este de fapt de o calitate zdrobitoare. Realitatea este ca la Cannes sunt prezentate tot felul de inventii si inovatii ale unor oameni care doresc cu tot pretul sa fie originali. Si francezii, care oricum fac niste filme care dovedesc ca au mari probleme psihice, au hotarat ca acest film merita un premiu. Nici nu ma mira.

     Din momentul in care Mungiu a castigat premiul de la Cannes s-a dus naibii toata grila HBO. Pe langa faptul ca s-a difuzat acel film de nu mai stiu cate ori, insotit de o difuzare la fel de obsesiva a unui interviu cu Mungiu, au aparut in grila si alte orori ( realmente de sute de ori mai rele ca productia lui Mungiu ) si care au mai primit si rulaj prime-time. Mai apoi s-au introdus si tot felul de scurt metraje care sunt de o subcultura si prost gust greu imaginabile. Inchipuiti-va un astfel de scurt metraj in care apare un batran aparent frustrat ca vrea sa faca o rezervare catre Venetia si pentru un motiv inexplicabil agentia il amana si apoi se cearta cu ei prin telefon, dupa care acest batran telefoneaza unui amic caruia ii spune ca iar s-a jucat de-a Venetia. Chiar ma intreb cum de ne mai mira pustii care dau telefon sa anunte ca e o bomba in scoala.

     Un ultim exemplu - Ratatouile. Imi place sa cred ca nu vom ajunge la fel de analfabeti ca si vesticii care isi dubleaza absolut toate filmele. In ciuda unei dublari exceptionale, as fi preferat filmul in original sound track. Nu inteleg ce nu ne mai convine, la urma urmelor suntem una din, cred singurele tari care nu isi traduc windowsul si programele software in limba natala, procentul celor care o fac fiind destul de mic. Sunt foarte convins ca suntem un popor puternic anglofil.

     O ultima lovitura de teatru - sambata seara, in prime time, se difuzeaza  alta insulta, de data asta la adresa umorului, un asa numit Comedy cafe sau ce-o fi ca nu am de gand sa continui ca nu pot decat sa ii injur. Dar ce se difuzeaza pe HBO original? Aud? Unul din cele mai bune filme de fictiune din 2008? Golden Compass...neah n-avem nevoie, ascultam niste glume si poante rasuflate sau cretine si radem ca gastele.

     Macelul continua si deocamdata pare sa devina din ce in ce mai rau. Daca acum cateva saptamani incepuse sa imi para rau ca mi-am luat si HBO, acum imi pare rau de-a binelea >:XX

No feedback yet
Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
=> :!: :?: :idea: >:( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX :DD :o 8| >:-[ :) :b )-o U-( :( :**: :??: :`( >:-( :zz: :wave:
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)