Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adriirqo/public_html/inc/_core/_url.funcs.php on line 817

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adriirqo/public_html/inc/_core/_url.funcs.php on line 818
Frecangeala marca Administratia Financiara

      "Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii!" Am auzit chestia asta de mii de ori si totusi cred ca oricine poate fi de acord ca uneori ne mai scapa cate un amanunt. Cum ar fi ca o persoana care desfasoara o activitate independenta este obligata sa depuna personal o declaratie de venit la organul fiscal. Nu cred ca mai e nevoie sa spun ca eu sunt tolomacul care ar fi trebuit sa stie si nu a stiut acest lucru. Mi s-a nazarit mie la un moment dat sa devin colaborator al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, o divizie a Raiffeisen ( ma rog, nu chiar dar explicatia e mult mai complexa si nu isi are rostul ) care lucreaza in sistem MLM ( Multi Level Marketing ). Divizia RBL pe Braila, denumita si Serviciul Clienti Privati lucreaza deci pe acest sistem. Ca sa explic cat mai pe scurt, agentii acestei banci isi cauta colaboratori care la randul lor isi pot cauta colaboratori, avansand astfel in ierarhie si castigand functie de contractele proprii sau ale colaboratorilor si avand si o marja minima de realizat trimestrial. Cum la noi intotdeauna e dezmat, lucrurile nu au stat cu mult mai diferit nici la RBL. Ce vreau sa spun? Ca a fost o lipsa de informare si o lipsa de profesionalism. La drept vorbind eu am insistat sa stiu la momentul respectiv cine anume plateste impozitul ( ca nu sunt chiar total aerian ). Mi s-a raspuns ca e cu retinere la sursa, si atat. Nu mi-a pomenit nimeni de nici un fel de declaratie.

     Asta se intampla in 2007. Contractul de colaborare s-a incheiat la cererea mea la cateva luni dupa, pentru simplul fapt ca mersul din usa in usa pentru a convinge oamenii sa economiseasca nu era pentru mine. Ma trezesc anul asta, acum vreo saptamana si ceva cu o adresa din partea administratiei financiare cum ca nu am depus acea declaratie si ca in termen de 2 saptamani de la primirea instiintarii trebuie musai sa o depun altfel sunt pasibil de amenda. De altfel o puteti citi ca o atasez mai jos.

     Instiintarea e datata 24.11; pentru un motiv care imi scapa, plicul e datat 8.12 iar pe 9.12 se stampileaza cu "lipsa domiciliu"( nu stiu exact care e procedura dar ultima data cand am verificat nu duceam lipsa de cutie postala ) iar instiintarea ajunge la mine pe data de 12.12 din motive obiective. 

    Instiintarea e scrisa intr-un hal de nu pot s-o comentez ca nu se merita. Dau telefon la numarul inscris in ea si evident frustrat de situatie, si agasat si de faptul ca mi se spune ca trebuia depusa din mai 2008, intreb pe un ton raspicat de ce nu s-a trimis mai devreme instiintarea asta. Functionarul cu care am vorbit capata un ton vadit nervos, instiintarea devine "somatie" si vine cu faimoasa propozitie cu care am si inceput articolul. Mi-am recunoscut vina evidenta si incerc sa ii explic ca e posibil sa fie destul de dificil de obtinut adeverinta de venit de care imi pomeneste ca trebuie sa fac rost. Intr-un final am inchis si cu asta basta.

    Obtinerea adeverintei s-a dovedit a fi pe cat de incalcita pe atat de enervanta. Dau telefon sefei de district de la RBL si o intreb ce poate sa faca , crezand ca imi poate elibera o astfel de adeverinta. Imi spune ca nu de la ea trebuie sa solicit documentul ci direct de la RBL cat si de la Interramerican. Sun la numarul de la RBL pe care mi-l comunica si vorbesc cu persoana. Imi spune ca nu ea se ocupa cu aceste adeverinte ( si ma intreb cam cat de greu trebuie sa fie sa trimiti prin mail o astfel de dovada ) si ca persoana care se ocupa e in concediu pana luni. Imi comunica mailul respectivului pentru a ii comunica acestuia solicitarea mea. Nu numai ca am trimis 3 e-mailuri ca sa fiu sigur ca il vede, dar am fost convins, si mi s-a dovedit ca luni nu am primit nimic. Cand am sunat marti imi spune ca exact in momentul respectiv citeste mailul meu ( si culmea, nu era minciuna pentru ca imi spune numele complet ) si ca imi trimite imediat si adeverinta. A fost prompt ce-i drept. Pe adeverinta era inscrisa fabuloasa suma de 105 ron ( deci daca nu depuneam declaratia privind impozitul retinut pe suma asta era un act clar de evaziune fiscala majora ) precum si impozitul virat catre stat. 

     Azi a trebuit sa ma milogesc de sef sa imi permita deplasarea la AF, desi i-am explicat ca sunt disperat sa nu ma amendeze. Ajung acolo si dau peste un coleg de facultate care imi completeaza declaratia ( mai ales ca eu nu stiam ce si unde sa scriu ) si ma trimite la registratura. Omul e de un mare bun simt, i-am povestit si faza cu ciondaneala de la telefon si n-a spus nimic. L-am intrebat totusi cat de normal e sa vina o astfel de instiintare dupa atata amar de vreme si mi-a replicat pe buna dreptate ca sunt sute de oameni in situatia de a depune astfel de declaratii, si intarzie iar ei sunt doar 3 persoane. Imi pare foarte rau ca nu am cum sa fotografiez acel sediu. Este vechi, mizer la modul in care arata, are o scara de lemn de tip vechi pe care daca ti-e frica sa urci, mai apoi ti-e groaza sa cobori, niste usi si mobilier absolut infecte samd. Dar se pare ca e ok atat timp cat alte sedii sunt dotate si reparate dupa standarde. E inacceptabil. Si ca sa nu uit! Voi mai avea de platit o alta fabuloasa suma de 6 lei. DAR numai cand imi va veni o instiintare acasa |-| Si uite asa frecus si nervi.

 

No feedback yet
Comments are closed for this post.