Dezordinea din articole

     Unele dintre blogurile pe care le vizitez au un mare defect: dezordinea din articole. Am si in blogroll cateva dar sunt si bloguri arhicunoscute care au aceasta meteahna. De citit le citesc pentru ca au lucruri interesante de spus, doar ca, de multe ori, ochii imi fug in toate partile si am o senzatie de ameteala vizuala.

     Dezordinea mai apare si in exprimarea ideilor. Dar acest lucru se intampla mai rar. In principal nu se respecta unele reguli de asezare in pagina fapt care duce la un aspect neingrijit, uneori chiar dezastruos. Zilele trecute am gasit un blog brailean al unui tip care scrie despre marketing. Articolele sunt scrise fara alineate, nu sunt despartite in fraze sau calupuri de idei, intr-un cuvant e un dezastru. Si e pacat fiindca e vorba de o persoana avizata in domeniu.

     Platforma wordpress, folosita de majoritatea covarsitoare a bloggerilor, are cateva dezavantaje din punctul de vedere al formatarii textului. In consecinta este nevoie de instalarea unui plugin pe care l-am mai amintit si o sa-l mai amintesc, numit TinyMCE, si care se pare ca este inclus in packurile noi de wordpress dar nu este si instalat efectiv. Eu l-am instalat pe platforma mea si are mai multe optiuni pe care nu le regasesti deloc in formatarea standard din wordpress: subscript si suprascript ( x2), inserarea unei linii separatoare, print, insert anchor, nu are background color, editare html, find/replace, table, insert time, iar alinierea justify e ascunsa prin default ( pentru a vedea al doilea toolbar in wordpress se da clic pe show/hide kitchensink).

     In cazul TinyMCE, si asta e un lucru extrem de important, inserarea de imagini dispune si de o preformatare a dimensiunii. In momentul in care inserezi o imagine mare in wordpress cu editorul default, trebuie sa o redimensionezi cu mouse-ul, operatiune care necesita intotdeauna marirea ferestrei si o sumedenie de repetari ale operatiunii, pana cand fotografia ajunge la dimensiunea dorita. Ce te faci insa cand ai de inserat 6 poze si vrei ca toate sa aiba o latime de 200 pixeli? Iti cam tremura mouse-ul inainte si inapoi pana cand iti arata ca esti fix la 200. Cu TinyMCE acest lucru se face direct din fereastra pop-up de insertie.

     Nu reusesc sa imi mai dau seama daca TinyMCE sau insasi platforma mea e responsabila, dar eu cel putin pot bate alineate cu tab fara problema (adica fraza noua incepe mai din interiorul spatiului). In 99% din articolele scrise pe wp, alineatele cu tab sunt inexistente, mai mult decat atat, nu se utilizeaza alinierea justify. In cazul in care va intrebati ce inseamna asta, e vorba de o aliniere care duce textul dintr-un capat pana in celalat al spatiului de scris. Multe articole arata ca un fel de pieptene, si e normal din moment ce sunt aliniate left, si cuvintele nu pot avea dimensiuni egale. Pentru un alineat optim, eu bat 5 space-uri si fraza arata cu totul altfel. 

     Altii au o aversiune fata de boldare si subliniere. Multi bloggeri chiar au scris ca boldarea pentru o mai buna indexare a cuvintelor respective e ridicola si chiar inutila. Nu ma pricep la modul cum percepe Google aceste boldari si sublinieri, ceea ce stiu este ca de multe ori boldarea si sublinierea ajuta cititorii mai grabiti sa citeasca printre randuri si sa prinda ideile de baza. Pot da ca exemplu review-urile unde nu te poti lipsi de boldare, subliniere si mai ales de listele ordonate pentru a reda ideile cat mai bine.

     Listele ordonate sunt si ele o problema. Daca nu puteti sa aliniati, dati un indent, pe care il regasiti cu siguranta in editorul default. Cand ati terminat lista, dati outdent si reveniti la scrierea normala. 

     Despartiti ideile in fraze. Multi scriu enorm de mult si uita sa mai dea enter, sau mai rau, dau enter dupa fiecare cateva randuri, sau dupa fiecare propozitie. Cheia e moderatia. Chiar daca vrei sa dezvolti una din ideile din articol in mai multe cuvinte, gaseste locul unde poti introduce un nou alineat. Cititorul va parcurge mult mai usor si mai relaxat textul si daca va fi intrerupt, va gasi mai rapid locul unde ramasese cu lectura.

     Daca aveti niste repere principale dar si multe repere secundare, si ati optat pentru boldarea lor, primele fie trebuiesc subliniate, sau mai elegant, scrise cu o alta culoare, eventual un rosu, care sa se evidentieze. Desigur, rosul nu se preteaza oricand, dar nici de culori nu ducem lipsa.

     Cand aveti mai multe enumerari, e bine sa folositi markere diferite: numere, bullets, sageti. Puteti folosi si astfel de sageti: ->, =>, >>.

     Nu aliniati fotografiile doar la stanga textului, devine plictisitor. Dati-le o dimensiune potrivita si in functie de context, asezati-le chiar in centru, sau in grupuri de thumbnails mai mici sau mai mari. Un exemplu ar fi pozele lui GrimCris de la blogmeeting care sunt asezate perfect.

     O regula foarte importanta e o punctuatie corecta: nu uitati virgulele, virgula se pune imediat dupa ultima litera a ultimului cuvant dupa care se bate space, nerespectarea acestei reguli duce la o spatiere incorecta a cuvintelor; aceeasi regula pentru punct si orice alt semn de punctuatie. Si eu le uit de cele mai multe ori, fie din graba, fie chiar din nestiinta.

     Acestea ar fi principalele metode de formatare care sa confere un aspect placut articolului. Prima data insa, recititi textul , pentru ca mancati litere, in special i-uri, sau le puneti in plus. Si eu fac boacane cu i-urile, nici o grija.