De ce romanii nu apreciaza filmele romanesti

     E o intrebare care s-a pus pe la posturile tv, toata lumea miorlaind ca filmele noastre sunt mai apreciate in afara decat la noi acasa, asta cu referire directa la premiile primite pe la Cannes sau pe la Berlin. De fapt treaba sta asa nu din lipsa de cultura a romanului ci din cu totul alte motive. 

     Daca la noi in tara publicului ii lipseste sau nu cultura, e un lucru relativ si discutabil, insa de snobism avem parte din plin. Astfel, o data cu premiile internationale de care au avut parte dar mai ales cu mediatizarea intensa, au aparut si snobii care pana atunci stiau doar de Matrix si Stapanul Inelelor, si care au inceput o lauda febrila pe toate blogurile si bloguletele, sa para ca ar avea niscaiva gusturi mai alese. 

     In realitate, lipsa de apreciere autentica pentru filmele romanesti are cu totul alt substrat. Exista in cinematografia romaneasca o cauza care determina punctul de plecare si apoi efectele. Cauza e desigur lipsa banilor. Fara bani n-ai efecte speciale, n-ai recuzita, n-ai locatie, n-ai mai nimic in afara de actori si locatia pe care-o nimeresti in limita bugetului. Fara efecte speciale, recuzita si locatie, te lingi pe bot de vreun film fantastic, SF, de actiune chiar, ca de, daca n-ai nici macar bani de aruncat in aer o masina sau de ceva depozit care explodeaza, nu prea ai ce face. Si atunci iti ramane un singur punct de plecare - latura psihosociala. Pe romaneste daca n-ai bani de filme main stream, faci drame psihologice. E bine si cu astea doar ca...numai de-astea facem. 

     Realitatea e ca romanii traiesc drame in fiecare zi si nu prea isi permit sa fie analitici si introspectivi si sa se intristeze si mai tare uitandu-se la televizor. Eu cred ca romanii, si nu numai ei, simt o reala nevoie de a se destinde cand privesc un film. Exista intr-adevar si cei carora, de prea mult bine, le place sa vizioneze drame, filme psihologice si alte sforaituri asemanatoare insa aceia sunt destul de putini. 

     Eu nu cred in ipoteza "publicului educat". Nu cred ca multimea de oameni care nu da doi bani nici pe filmul lui Mungiu si nici pe "Pozitia Copilului" sunt prosti, needucati sau nu au gusturi. Sunt dimpotriva convins ca marea majoritate nu au doar destule gusturi bune dar si un mare respect pentru sanatatea lor mentala. 

    Dar vai, ar spune unii, cum sa compari un film ca al lui Mungiu cu filmele comerciale? Dar substratul psihologic, dar actorii, dar profunzimea subiectului, dar stai sa vezi cum s-a filmat cu tehnica de n-ai mai vazut si care iti aduce o alta perspectiva si vai ce premiu a luat si uite aia de la Cannes ce cultivati sunt si cum ne-a lins in cur un juriu de cateva persoane si-ale dracu milioane din tara trag vanturi si isi belesc ochii la Morgan Freeman si Angelina Jolie. 

     Pai ideea e ca majoritatea simt nevoia sa se deconecteze de realitatea mizerabila de care voi nu renuntati nici in filme, vor sa le creasca putin adrenalina privind un horror de calitate, sa li se stimuleze imaginatia cu un fiction sau SF, sau sa rada cu pofta la o comedie haioasa. Si uite asa marea gloata pe care o mana de snobi si pulifrici o numesc inculta si lipsita de gusturi, mictioneaza si pe substratu vostru psihologic si pe premiile de la Cannes sau Berlin, si pe subiect si n-o sa-i convingeti in veci ca e nevoie sa te uiti la asa ceva, sa-ti mai amarasti sufletul si la televizor cand ai destula drama psihologica la tine acasa.