Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adriirqo/public_html/inc/_core/_url.funcs.php on line 817

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adriirqo/public_html/inc/_core/_url.funcs.php on line 818
De ce isi permite RCS-RDS sa abuzeze

     Motivul simplu pentru care RCS-RDS isi permite sa abuzeze de grila de programe e pretul mult mai scazut pentru serviciul de televiziune practicat fata de competitorul sau principal UPC-ul. Nu e o opinie a mea, nu e o presupunere, e purul adevar si iata cum stau lucrurile: 

- rds a oferit televiziune digitala la acelasi pachet cu cea analogica pentru mai bine de 3 ani de zile

- rds a difuzat multe posturi, inclusiv cele din pachetul Discovery, in format analogic in conditiile in care UPC le scosese din pachetul analogic, fapt care m-a determinat si pe mine ca si pe multi altii sa optam pentru rezilierea contractului cu UPC si abonarea la RDS

- facand abstractie ca RDS a scos pachetul Discovery, pentru ca asta s-a intamplat abia acum cateva zile, oferta de pret RDS pentru pachetul digital de programe este cu mult mai mica decat oferta de pret UPC pentru un pachet aproape similar

- eu am in custodie si chirie 2 decodoare digitale, un SD si un HD, pentru care platesc doar 10 lei chiria celui HD, chirie in care RDS include pachetul de programe HD, inclusiv HBO HD. UPC-ul ofera propriul echipament HD la o chirie de 10 lei care nu include HBO HD, pentru ca UPC cere 20 de lei pentru MaxPack-ul lor care include HBO HD, in timp ce RDS imi cere doar 10 lei pe max pack, adica pe romaneste ce am eu la 20 de lei , UPC ofera la 30 de lei, dar sa fim si mai clari, calculand pur si simplu conform ofertei UPC si comparand cu ce am eu:

eu am pachetul Digital Extra (vezi aici lista) cu mentiunea ca am si Viasat Nature, Viasat Explorer, History, plus Digi Film si MaxPack, cu un decodor SD si unul HD si 12 posturi HD (inclusiv HBO HD) si pentru toata afacerea asta platesc 45 de lei. 

UPC ofera un pachet similar, in sensul prezentei in grila a posturilor viasat, history, NG, 11 posturi HD etc, la 40 de lei,  (vezi aici lista) cost care nu include nimic altceva si atunci, daca as vrea si max pack-ul care include HBO HD, atunci mai adaug 20 lei, decodorul are chirie separata de 10 lei, plus probabil macar 5 lei pentru un decodor obisnuit, altfel spus se ajunge la 75 de lei. 

Acum bineinteles ca abuzul RDS e de neinteles in conditiile in care :

- la pretul asta RDS scoate pachetul Discovery dar isi permite sa transmita vreo 8 posturi de sport

- RDS scoate Discovery dar isi permite sustinerea a nu mai putin de 5 posturi proprietare din care unul de stiri, basist as mai adauga eu

- RDS scoate Discovery dar pare sa-si permita brusc o oferta de "pace" reincluzand transmiterea postului History HD in pachetul digital de baza desi il inclusese in acel pachet suplimentar de 7 lei. 

- RDS scoate pachetul Discovery pe motive bizare de audienta, pretinzand faptul ca doar 1% din abonatii sai urmareau aceste posturi, facand astfel in mod indirect o judecata de valoare total injusta cu privinta la cultura si inteligenta propriilor abonati

- in conditiile in care RDS ofera gratis o sumedenie de posturi de sport si un post proprietar de filme la doar 3 lei, mie unuia mi-e greu sa cred ca brusc valoarea unui pachet Discovery ar putea fi 7 lei, chiar si asa experimentul cu acest pachet suplimentar a esuat. 

     Oricum, oricat ar vrea cei de la RDS sa justifice in orice fel acest dezastru, coincidenta bizara pe care toti au remarcat-o ramane un element complet neconvingator pentru pretinsul lor demers de a tine costurile scazute pentru abonati. E greu sa convingi de asta in momentul in care pare ca vrei sa bagi pe gatul abonatilor propriile posturi documentare. 

     Cea mai mare pierdere este din pacate postul Discovery Science, pentru care nu exista o alternativa. Daca documentarele difuzate pe Discovery chanel mai pot fi regasite si pe NG si chiar si pe Digi World, iar Animal Planet ar putea fi inlocuit chiar cu succes de Viasat Nature sau NG Wild, postul Discovery Science nu are momentan inlocuitor viabil si asta ma deranjeaza cel mai mult. 

     In orice caz, timp de ani de zile aceste trei posturi de baza ale pachetului Discovery au fost difuzate la liber in grila analogica. E greu sa nu observ ca abuzurile au inceput in momentul in care a aparut tehnologia digitala. Ba ca brusc au devenit mai scumpe, ba mai nou ca vezi doamne nu s-ar mai difuza decat digital, toata treaba asta a deschis doar portita pentru a mai stoarce niste bani de la abonati. Insa atunci cand un astfel de pachet e pur si simplu scos, abuzul mi se pare mult prea mare. 

     In orice caz, razboiul nu pare sa fie unul pierdut, pentru ca din ceea ce se spune in presa online, CNA-ul a sesizat atat Consiliul concurentei cat si Protectia Consumatorului, urmand sa ia si o decizie in cauza pe 18 decembrie. RDS ar fi cerut aprobarea CNA sa scoata pachetul Discovery din grila DAR l-a scos inainte ca CNA-ul sa ia o decizie, motivand expirarea contractului privind acest pachet la sfarsitul lui noiembrie, continuarea difuzarii posturilor putand sa atraga penalizari contractuale. Mai multe despre sesizarile facute de CNA puteti citi aici, in rest noi ca abonati ar trebui sa inregistram sesizari atat la RDS, telefonice si scrise, cat si la CNA. Urmeaza sa redactez si o astfel de plangere scrisa pe care s-o depun intr-unul din punctele de lucru, celelalte le-am facut deja. Refuz sa cred ca doar 1% din abonatii RDS sunt dornici de cultura, desi sunt convins ca multimea de imbecili care privesc la alde Ochii din cur, Wow baz sau la Cacatos e una mare si in crestere. Dar vorba ceea, speranta moare ultima, nu?

P.S. din toata afacerea asta, am aflat totusi ca blogerii care se lauda cu miile de euro castigate din blogging sunt de fapt niste sarantoci ca si noi ceilalti care nu ne permitem un abonament cu 30 de lei mai mare la UPC, ca i-am vazut urticandu-se la maxim. Desigur s-au urticat din dorinta de corectitudine si alte basini d-astea de-ale lor.

 • Yamasha
  Comment from: Yamasha
  12/07/12 @ 05:58:59 am

  E urat faptul ca acestia fac manevre de genul. Da, nu au competitor nici pe TV, nici pe internet. Insa e posibil ca lumea sa se sature si sa plece la concurenta...chit ca platesc mai mult.

 • 5 stars
  cosmetice naturale
  Comment from: cosmetice naturale
  12/07/12 @ 06:15:15 am

  Foarte bun articolul. Pot sa zic ca isi bat joc de clientii lor si tare mi-e ca o sa inceapa lumea sa se dezaboneze. La Upc merita dar la internet nu prea. Dar poti sa bagi doar internet de la RDS... Din cate am inteles Discovery nu cer mult sau e chiar gratis... Cum cei de la UPC, Dolce isi permit sa plateasca Discovery?

 • 4 stars
  Ana
  Comment from: Ana
  12/07/12 @ 10:29:54 am

  de ce nu va mutati la alt provider si gata, rezolvam...cand ramane rds fara clienti...

 • fortele de munca cluj
  Comment from: fortele de munca cluj
  12/14/12 @ 09:34:08 am

  Un alt motiv pentru care RDS isi permite sa abuzez este abonamentul de internet. Sunt constienti ca lumea nu renunta usor la el, fiind si ieftin si destul de bun

 • oferte paste
  Comment from: oferte paste
  12/16/12 @ 01:09:21 pm

  Pentru ca sunt cel mai mare provider de la noi din tara si pentru ca au cele mai bune preturi

 • 5 stars
  oferte cazare
  Comment from: oferte cazare
  12/21/12 @ 07:45:37 am

  Asa e, au marit pretul la abonament si au scazut numarul de posturi.

 • 3 stars
  Marinus
  Comment from: Marinus
  12/28/12 @ 08:16:23 am

  Atata timp cat isi permit, nu vad de ce nu ar face-o insa avand in vedere ca unii angajati au salari de cateva mii de lei, 2000-4000 de lei, deci e tocmai convenabil sa plateasca din banii lor pentru anumite canale. Ma intreb daca clienti ar fi de acord cu scumpirea a cativa lei doar pentru a platit anumite canale...

 • Laurentiu
  Comment from: Laurentiu
  01/07/13 @ 02:33:05 pm

  Sti ce e mai naspa acum? Ca si Dolce au probleme cu Pro tv-ul. Unde sa mai migrezi? La upc?

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
=> :!: :?: :idea: >:( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX :DD :o 8| >:-[ :) :b )-o U-( :( :**: :??: :`( >:-( :zz: :wave:
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)