Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adriirqo/public_html/inc/_core/_url.funcs.php on line 817

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adriirqo/public_html/inc/_core/_url.funcs.php on line 818
"CNP-ul va fi completat oricum"

     Am primit si eu in seara asta vizita unei doamne recenzor. Nu a insistat asupra CNP-ului spunand ca nu li s-au dat niste instructiuni speciale in sensul asta. Ba a mai spus si ca li s-a spus sa nu insiste pentru a nu intra in conflict cu populatia.

     Intr-un discurs public, seful INS a tinut sa precizeze ca divulgarea CNP-ului nu e obligatorie, stire preluata de presa scrisa si online. In comunicatul scris al INS insa, se spune cu totul altceva. Pe langa o mentionare ambigua si pe dupa coada a obligativitatii, se spune clar si la obiect ca datele personale sunt confidentiale prin lege si ca la o anumita perioada dupa incheierea prelucrarii datelor, aceste formulare vor fi distruse fizic. Dar revenind la declaratia initiala a sefului INS:

     “Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu." 

     Acelasi personaj de la INS declara cu totul altceva dupa intrarea in vigoare a legii*, fapt care s-a facut fix in ziua inceperii efective a recensamantului.

     “Legea spune că e obligatoriu. Cei care refuză, riscă amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei. Vom acţiona cu discernământ. Recenzorii vor reveni, iar dacă refuzi o dată, a doua oară sau a treia oară, atunci vei fi amendat. Trebuie să respectăm legea”, a spus Vladimir Alexandrescu, directorul de comunicare al INS.

     O alta declaratie a aceluiasi om: "Înregistrarea CNP-ului este obligatorie, există legislaţie care impune asta, dar garantăm că nimeni nu va fi amendat dacă răspunde la întrebări şi nu-şi dă CNP-ul“.

     Da' hotarati-va! 

     Atat eu cat si mama am raspuns la toate intrebarile, inclusiv data nasterii - un element din care 95% din CNP e deja rezolvat. Ce credeti ca ne spune doamna recenzor? Ca oricum a doua zi dimineata cand va duce fisele la primarie, CNP-ul va fi extras din baza de date a primariei si trecut pe fisa. Pe langa faptul ca a spus ca ea insasi va completa fisa, ceea ce e absurd, neavand nici o functie care sa ii dea accesul la o astfel de baza de date, mi-a demonstrat ca stie foarte bine sa recompuna CNP-ul din data nasterii, adaugandu-i 0900, cifre valabile pentru toti brailenii si ca ii lipsesc oricum doar ultimele doua cifre. "Oricum avand data nasterii se poate afla si CNP-ul.....imi lipsesc doar ultimele cifre" E un lucru cam arogant din punctul meu de vedere, dar nu am comentat.

*Recensamantul a fost initiat pe baza legii 170/2011 de aprobare a OUG 34/2011 prin care s-a statuat obligativitatea declararii CNP-ului. Legea a intrat in vigoare exact pe 20 octombrie, deci in prima zi a recensamantului, ceea ce explica faptul ca atat OUG 34/2011 cat si legea 170 NU ERAU PUSE LA DISPOZITIA PUBLICULUI pe timpul campaniei de informare despre recensamant. Mai mult decat atat, aceste acte legislative nu au fost puse nici macar acum pe site-ul recensamantului: http://www.recensamantromania.ro/legislatie/  (sursa)  

  • Laurentiu
    Comment from: Laurentiu
    10/29/11 @ 09:08:30 am

    Mult prea riscant sa oferi cnp-ul. Eu chiar nu inteleg de ce nu s-au gandit din timp la toata zarva asta...Cu o mica organizare in primarii si mai ales in online, timpul pierdut ar fi fost injumatatit si am fi evitat toate aceste neintelegeri...ma rog, traim totusi in Romania!

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
=> :!: :?: :idea: >:( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX :DD :o 8| >:-[ :) :b )-o U-( :( :**: :??: :`( >:-( :zz: :wave:
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)