NU suntem jurnalisti

     Ceea ce fac eu, Ionut, Perfu, Chinezu, Zoso, absolut toate persoanele care detin un blog se numeste blogging. NU se numeste nici pamflet chiar daca scriem uneori in stil pamfletar, articolele sunt rareori adevarate editoriale, stilul editorialistic fiind unul specific, nu se numeste nici critica in adevaratul sens al cuvantului si in NICI UN CAZ nu se numeste jurnalism. Nici macar Ciutacu nu face jurnalism pe blogul lui personal ci tot blogging. Si asta unora ar trebui sa le intre bine in cap. 

     Unii sunt ridicoli, altii absurzi iar restul pur si simplu penibili atribuindu-si un astfel de titlu. Jurnalismul se face cu profesionalism si deontologie. Jurnalismul presupune un minim de instruire si in opinia mea cel putin o facultate de jurnalism. Practicarea jurnalismului NU presupune mazgalirea electronica a paginilor unui blog indiferent cat de talentati sau stupizi suntem. Practicarea jurnalismului presupune sa ai o legitimatie de serviciu pe care sa scrie ca esti jurnalist angajat al unui ziar, revista sau trust de presa si singura postura in care esti jurnalist e atunci cand scrii in cadrul publicatiei unde esti angajat fie ea scrisa sau online.

     Jurnalismul mai presupune doua aspecte foarte importante. Unul ar fi lucrul cu fapte concrete si dovezi iar deontologia jurnalistica presupune in principiu impartialitate. Cu impartialitatea asta dai in cap multora dintre pretinsii jurnalisti cu patalama la mana dar cel putin ei pot fi trasi la raspundere pentru eventualele distorsionari ale realitatii.

     Blogging-ul lucreaza cu opinii personale, cu credinte proprii, cu valori proprii celui care scrie. Un blog este un spatiu virtual in care ne exprimam opiniile, in care comunicam ideile, frustrarile si nemultumirile, unde ne descarcam sufletul sau spunem ce ne doare. Sau asa ar trebui sa fie.

     Multi bloggeri fac din blogul personal un adevarat circ pretinzand a fi ceea ce nu sunt. Si astfel blogosfera s-a umplut de pseudojurnalisti, critici autodeclarati, pseudoactori, pseudoscriitori, pseudopamfletari si mai nou pseudoprofesori.

     E jenant sa vezi bloggeri dand lectii "specializate" de limba romana cand ei sunt doar elevi sau copisti din carti de gramatica, e insultator sa vezi cum bloggeri la inceput de drum iti dau lectii despre cum ar trebui sa scrii pe blog sau ce tema e trendy ca si cum vreodata ar fi urmat cursuri de moda si stil, penibil sa vezi oameni talentati care sunt dintr-o data designeri de logo-uri desi nu au o scoala in acest sens.

     Devii un fel de paria pentru cei care au astfel de atitudini. La urma urmei cine sunt eu sa spulber vise de grandoare? jurnalisti in devenire? pamfletarii lui peste? criticii lui papuc? Ar fi un moment bun sa spun ca "vocea ratiunii" dar si asta ar fi tot la capitolul "wannabe". Invoc doar un bun simt si o trezire la realitate.

     Blogurile noastre ne reflecta personalitatea. Nu incercam si nu e cazul sa incercam sa informam, ar fi cazul sa incepem sa comunicam. Nu vrem sa fim impartiali, vrem sa ne exprimam opiniile. Nu pamfletarea ar trebui sa fie scopul nostru suprem ci baterea obrazului scurt si la obiect. Sa nu cautam un titlu autodeclarat ci sa facem blogging asa cum sta in puterea fiecaruia.

     Nimeni dar absolut nimeni nu e obligat sa faca blogging daca nu-i place. Doresti sa fii jurnalist? Mergi la profil socio uman in liceu, invata intensiv gramatica limbii romane, stilurile literare si publicistice, mergi apoi la o facultate de jurnalism unde poti sa ai o specializare care iti place si ti se potriveste. Invata limba engleza ca nu musca si mai ales citeste cateva carti de psihologie.

     Dar te inteleg. E mult mai simplu comod si rapid sa stai in fata unei tastaturi pe un wordpress si sa declari ca blogul tau e un pamflet, ca scrii editoriale sau sa dai lectii de romana cap coada cu pretentia ca vin de la tine din capsor si sa te bati cu pumnul in piept privind triumfator la sutele de amici care iti dau like pe facebook pentru a citi "cele 8 minciuni epice ale barbatilor" in timp ce altii se chinuie sa isi puna sufletul pe tava.

     Annitu a decis: se vrea jurnalist. Mi-a sters comentariul in care ii spuneam ca nu este jurnalist si ca nu jurnalism e ceea ce face pe blog. Incepand cu august 2010 Annitu posteaza clipulete youtube pe blog, fotografii cu zecile preluate de pe unde se poate, banalitati si dume colectate din tot internetul. Da lectii de romana si face juraminte de jurnalist. Un "jurnalist" cu siguranta.

     Tu ce esti? Te lepezi si tu de blogging sau il declari pe persoana fizica? 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @