Microsoft Touch mouse review

     Ani de zile designul mousilor de la Microsoft a lasat enorm de dorit. In ciuda designului foarte prost, pretul a ramas unul de-a dreptul prohibitiv. Mousii uzuali sunt sub orice critica iar cei asa zisi de gaming sunt butucanosi iar pretinsul design ergonomic e depasit. Dupa o lunga perioada de timp am fost relativ impresionat de Arc mouse, insa mi-am dat seama ca acest mouse e pretentios la suprafata pe care ruleaza, in plus in mana este destul de incomod.

     Acum ceva vreme am profitat de o promotie si am cumparat un touch explorer mouse de la Microsoft, primul al carui design mi s-a parut dupa multa vreme acceptabil. Scroll-ul cu touch si vibratie m-a atras in primul rand. Cu trei butoane programabile si vibratie care sa imite vechiul sunet al scroll-ului cu rotita, pot spune ca din punctul asta de vedere mouse-ul nu dezamageste.

     Totusi mouse-ul touch explorer are defecte majore de design. Cea mai proasta idee a fost folosirea unui cauciuc pe toata marginea mouse-ului. In timp, chiar de la o umezeala normala a degetelor, acesta a inceput sa isi cojeasca suprafata si sa capete umflaturi. Intr-un final am fost nevoit sa-l smulg cu totul fiindca incepuse sa se si desprinda pe margini. Am constatat ca din pacate suprafata plasticului de dedesubt nu are nici macar un finisaj normal, intr-o zona parand topit. In plus de jur imprejurul suprafetei mouse-ului exista acel sant care se umple in timp de praf si mizerie, imposibil de scos in totalitate din moment ce mouse-ul nu se poate desface. Acelasi lucru cu santul din jurul scroll-ului.

     Sa trec la mouse-ul Microsoft Touch. Astazi l-am primit prin curier si sunt destul de impresionat de capabilitatile tehnice, am insa si unele dezamagiri. Voi enumera in continuare punctele pro si cele contra.

PRO

- touch-scroll - fara clasica rotita comfortul e maxim, zona de scroll putand fi redusa la proximitatea santului aparent din mijlocul suprafetei mouse-ului sau chiar extinsa la intreaga suprafata touch, putand da scroll oriunde pe partea touch cu o simpla miscare de sus in jos sau invers a unui singur deget. 5 optiuni de configurare incluzand viteza, sensul de scroll si desigur scroll sensitivity area.

- mouse-gestures - de fapt principalul motiv pentru care acest mouse este de exceptie. Mouse-ul ofera multiple optiuni configurabile pentru diverse gesturi ale degetelor pe suprafata mouse-ului. Glisati unul, doua, trei degete sau degetul mare pentru a obtine diverse feedback-uri configurabile. 

- designul compact - fara santuri pe suprafata mouse-ului fapt ce previne intrarea mizeriei in interior si de data aceasta fara cauciuc, laturile lucioase ale mouse-ului fiind tot din plastic. Suprafata este una mata usurand glisarea degetelor dar evitand si amprentarea sau aspectul inestetic al impuritatilor acumulate in urma utilizarii

- mouse-ul poate functiona si cu o singura baterie din cele doua

- mult mai ergonomic potrivindu-se aproape perfect in causul palmei. 

- receiver nano, perfect pentru laptop-uri, kitul continand si un prelungitor usb pentru cazul in care desktop-ul e asezat intr-un loc in care semnalul mouse-ului poate interfera cu alte device-uri sau cu vreun element de metal al mobilierului

CONTRA

- doua benzi transversale pe post de suporti de glisare a mouse-ului pe suprafete. asta impiedica operarea mouse-ului pe un cearceaf sau pe orice suprafata mai problematica. n-am sa inteleg niciodata optiunea celor de la Microsoft pentru aceste benzi care sunt si mult mai susceptibile de a se dezlipi, ceea ce la touch explorer mouse s-a si intamplat

- suprafata mouse-ului e neagra, partea de dedesubt e alba, ma rog asta ar fi un punct contra in ce priveste design-ul si care mi se pare o mare prostie

- lipsa vibratiei la scroll, cei inca obisnuiti cu acel zgomot de control vor avea nevoie de un timp de acomodare cu lipsa feedback-ului

- mouse-ul nu se misca bine pe suprafete ne-uzuale. Pe un cearceaf bine intins, mouse-ul are probleme de miscare desi un banal Samsung Dolphin mouse se descurca la perfectie. Totusi se misca mai bine decat versiunea Touch explorer

- opereaza cu doua baterii AA, as fi preferat un acumulator. Bateriile de firma tip Energizer sau Duracell ingreuneaza mouse-ul iar folosirea unei singure baterii duce la debalansarea greutatii. O pereche de baterii de firma, mai grele tin aproximativ o luna, doua baterii toshiba mult mai usoare tin aproximativ 2 - 2,5 saptamani.

SETARI RECOMANDATE Windows7. 

     Acest mouse functioneaza doar in windows 7 si 8. Datorita functionalitatii speciale din windows8, cateva dintre optiunile configurabile din windows 8 sufera diferente notabile in windows7, motiv pentru care in opinia mea, unele butoane trebuiesc reconfigurate. 

     Touch settings. Setati pentru two fingers right sau two fingers left optiunea middle click. Optiunea default e snap windows, ceea ce face ca ferestrele sa se ataseze fie de latura stanga sau dreapta a ecranului, ceva relativ inutil in windows7. Setarea middle click va va permite ca in momentul in care va aflati cu cursorul mouse-ului pe un link sau o imagine care contine link, glisarea a doua degete de la stanga la dreapta sau invers, va deschide acel link intr-un nou tab in Chrome. 

     Glisarea a trei degete in sus sau in jos poate fi setata pentru zoom. Insa din moment ce in gallery simplul scroll poate da zoom unei fotografii, iar in browser acest zoom face intreaga pagina sa se mareasca sau micsoreze, am lasat setat pe optiunea show/hide all windows. Cand actionati aceasta optiune, toate ferestrele deschise vor aparea una langa alta pe ecran putand selecta pe cea unde vreti sa lucrati sau dimpotriva poate ascunde toate ferestrele aparand desktop-ul. 

     Scroll settings. Scroll-ul e foarte sensibil, pentru un browsing normal setati viteza la 3 si Accelerated vertical scrolling pe off. 

     Center scroll strip sensitivity dat pe high cu scroll area sensitivity default va va permite sa dati scroll cu orice deget oriunde pe zona touch a mouse-ului fara a va mai preocupa sa atingeti doar zona de mijloc. O optiune mult mai confortabila care ofera rapiditate in operare.

CONCLUZII

     Pe scurt, un mouse versatil, cu design ergonomic satisfacator, cu capabilitati de operare deosebite prin existenta mouse-gestures si a touch scroll-ului, cu relativ putine puncte contra ce pot fi trecute cu vederea si cu un aspect 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @