Libertatea individuala si autocontrolul

     Agkelos m-a facut sa ma gandesc la o aparenta contradictie intre doi termeni. Autocontrolul si libertatea individuala. Si mi-am adus in primul rand aminte de un concept al dreptului "Libertatea unui individ se termina acolo unde incepe libertatea altui individ". Cu alte cuvinte, desi aparent aflate in contradictie, libertatea individuala se exercita in mod corect doar respectand acest principiu, iar respectarea lui se face prin autocontrol.

     Nu am inventat noi democratia prost inteleasa. Americanii sunt asi in materie. Si cum noi suntem proaspat turnati intr-o democratie aproape virgina, ne-am gandit s-o defloram violent, fara nici un fel de preludiu. Si intram cu bocancii direct in libertatea celuilalt. Il supunem la atacuri sonore, facandu-l sa suporte manelele date la maxim, il obligam sa ne suporte fumul de tigara, in unele familii toanele create de bautura in exces si asa mai departe. Asa suntem noi, majoritatea dintre noi. Si autocontrolul ne lipseste aproape in totalitate.

     Totul provine de la lene si nesimtire. Oricum ele doua merg mana in mana. Acum gasim si alte metode mai moderne de enervare a celui de langa noi - vorbim tare cand nu e cazul, manelele mai nou se pun la telefon, trantim usa si in general facem cam tot ce enerveaza pe omul de langa noi. M-am intrebat de multe ori ce ne face sa ne comportam asa. Nu poate fi lenea in sine pentru ca toate aceste actiuni nu s-ar mai produce, la o adica ne-ar fi lene sa ne comportam complet aiurea. O alta ipoteza ar fi ca multi o fac din rautate. Si revenind la autocontrol, se pare ca e mai simplu sa ne purtam rau decat sa fim buni, intelegatori, dar mai ales totul pare mai usor decat sa il respectam pe celalalt.

     Cum spunea si Agkelos, autocontrolul nu e ceva care se realizeaza greu, numai ca lenea din noi e cucoana mare. Am putea realiza foarte multe autoeducandu-ne. Chiar sa renuntam la fumat, la bautura, la vitezomanie etc. Dar cum noi nu reusim sa ne abtinem sa aruncam gunoiul pe strada, imi vine greu sa cred ca autocontrolul este ceva pe care sa ni-l dorim.

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @