Eurovision 2018 Prima semifinala

     Mai sunt doar un pic mai mult de 24 de ore pana la difuzarea primei semifinale a Eurovisionului de anul acesta, o editie care este cu siguranta una a extremelor. 

- cele mai multe piese cu mesaj politic, in cazul de fata cu referinte la razboi si refugiati - Franta, Italia, Malta, UK

- cele mai multe piese cu mesaj puternic psihologic, chiar feminist - Finlanda, Belgia, Israel, Germania, Rusia. 

- cele mai multe piese interpretate in limba nativa (cel putin contabilizand ultimii 8 ani de concurs), sunt in total 12 piese 

- cele mai putine piese valoroase din ultimii 6 ani, multe piese dintr-o dorinta exacerbata de a epata au fost compuse intr-un mod extrem de alambicat din punct de vedere al frazei muzicale incat sunt extrem de greu de digerat asta si pentru ca ideea de baza a fost oricum din start una banala sau in multe cazuri foarte depasita. N-am sa le enumar pentru ca as ajunge oricum la 3 sferturi din piesele din concurs. 

- e anul in care aproape toate tarile care intra automat in finala si-au dat interesul pentru o piesa extrem de speciala, Franta, Germania, Italia, nu pot spune acelasi lucru despre UK care au venit cu o piesa care incepand cu muzica si terminand cu versurile e de gradinita. 

- o mare parte din piesele bune sunt cantonate in prima semifinala. E chiar curios faptul ca in ceilalti ani asta se intampla de obicei in a doua semifinala mai ales ca entry-urile se trag efectiv la sorti.

     Sa vorbim insa de partea mai putin placuta a acestui an, cel putin din punctul meu de vedere, si anume piesa favorita si pariurile din acest an. Se pare ca Netta din Israel este clar favorita unei parti mari din public, avand o melodie cu un puternic mesaj feminist care era de asteptat sa prinda fiind ajutat si de cateva elemente esentiale ce nu pot fi lasate la o parte. In primul rand Netta are o voce si o tehnica vocala deosebite aducand in melodie si fiind in stare sa le repete si live, niste onomatopee si sunete pe care cel mai probabil multe alte cantarete le-ar fi lasat pe seama tehnologiei de studio. Apoi Netta foloseste un "instrument" extrem de la moda in ultima vreme si anume launch-pad-ul cu care inregistreaza si pune pe loop o parte din "cotcodacelile" ei vocale. 

     N-as vrea sa intru si aici in discutia legata de mesajul melodiei "I'm not your toy, you stupid boy" si fizicul deloc flatant al cantaretei fiindca mi-am luat deja o tona de invective, spunandu-mi-se ca ma fac vinovat de body-shaming. Din punctul meu de vedere cred ca uneori apare un fel de furt al startului ca sa zic asa, anumiti concurenti la Eurovision profita intr-un mod flagrant uneori chiar urat de anumite realitati sociale sau de niste artificii care in mod evident daca ar lipsi ar invalida piesa ca fiind una extrem de speciala. 

     Exista, spre exemplu, numeroase inregistrari care dovedesc faptul ca interpretul castigator de anul trecut nu canta inainte cu astfel de gesturi care, sustinute si de comportamentul lui din gradena, duceau mai curand cu gandul la cineva care are probleme speciale. Ca sa nu mai spun ca atunci cand a castigat, discursul prin care s-a erijat in singurul in masura sa castige pentru ca ceea ce canta el e cu adevarat arta, practic insultandu-i pe toti ceilalti, nu l-au mai facut sa para sa aiba vreo problema. Asta pe langa mediatizarea problemelor lui cu inima si a tricoului cu care tot defila pe la conferintele de presa pe care erau printate cuvinte in sustinerea refugiatilor. 

     Sa concluzionez totusi ca Netta nu a apelat si probabil nu va apela la astfel de nesimtiri insa cu siguranta toate feministele si toti grasii vor fi calare gramada s-o sustina chit ca le place 100% melodia sau nu. N-as vrea totusi ca Eurovisionul sa devina concursul castigat doar de cei care fac "circ". Faptul ca Netta cotcodaceste in melodie a atras in definitiv o gramada de plictisiti. Ma amuza ca atunci cand am denumit-o pe Netta in niste comentarii pe Instagram "gaina grasa" m-au apostrofat de nu m-am vazut. La cateva zile contul de Insta al Eurovision publica in instastory cateva melodii in care interpretii erau inlocuiti cu o imagine a cate unui animal. Ei bine Netta fusese inlocuita fix cu o gaina. 

     Ca sa-mi exprim o parere personala, eleganta, mesajul, melodia, interpreta ma determina sa spun ca anul asta, pentru mine, castigatoare este Franta. O melodie sfasietoare in franceza despre copii care s-au inecat incercand impreuna cu parintii lor sa scape de razboi, emigrand in conditii foarte periculoase pe mare. Printre celelalte preferate si sunt foarte putine, Germania, Finlanda, Italia, Belgia, Romania si ma mai decid pana la finala. 

     Dintre piesele din prima semifinala, 10 inteleg ca vor trece mai departe ca de obicei in marea finala, pariez pe Albania, Belgia, Cehia, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Elvetia, Austria, Croatia sau Belarus. 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @