De ce nu colectez selectiv

     Unele actiuni cu iz civic si unele atitudini civilizate nu sunt un moft. Insa altele sunt mai mult decat un moft - sunt puternic patetice si ipocrite. Asta se intampla si cu aceasta colectare selectiva promovata de ecorom prin intermediul blogal initiative. Problema desigur ca nu sta nici la blogal initiative, nici la blogerii care din dorinta de piscotuire au inceput sa scrie ipocrizii pe blogurile proprii cand ei stiu mai bine ca-si scuipa flegmele si ciunga pe strada fara jena, ca de, ei este berbeti. Problema sta in organizarea sau infrastructura daca vreti dedicata acestei colectari selective.

     Principiul colectarii selective e super simplu. Nu arunci la gunoi totul la gramada ci arunci separat sticla, plasticul, hartia si apoi resturile menajere - cojile de fructe, legume, alte resturi de mancare. Mi-am pus o intrebare foarte logica legata de colectarea asta selectiva. Ce facem cu doua mari componente ale gunoiului - textilele si metalul ? Ecorom nu face altceva decat sa puna la dispozitie 3 clopote-container in care ar trebui sa punem separat doar hartia, sticla si plasticul. Ei nu se ocupa de resturile menajere si clar ca exista la nivelul fiecarui oras societatile de salubrizare care au asta in atributiile lor.

     Insa pentru a colecta selectiv e nevoie de spatiu chiar si in locuinta. Fie ca ai o galeata de gunoi sau pui gunoiul direct in saci menajeri (fie vorba intre noi, o optiune mult mai igienica), ca sa colectezi separat iti trebuiesc 4 astfel de galeti sau de saci. Si, bun, zis si facut, iti calci pe inima, arestezi lenea si te-apuci de pus peturile intr-o punga, sticlele in alta, hartiile in alta. Si locuiesti in Braila par example si iesi din blog cu pungile (care sunt de plastic) sa le arunci una colo, una colo si ce gasesti? In general nu gasesti nimic.

     Clopotoaiele faimoase ale Ecorom-ului nu se afla decat in anumite zone ale orasului, extrem de putine, desi ar trebui sa fie, logic, acolo unde sunt si tomberoanele pentru gunoiul menajer. De unde locuiesc eu, ar trebui sa merg multe sute de metri , multe strazi si sa trec o intersectie mare sa pot arunca separat acest gunoi. Mai mult decat atat, zona in care sunt amplasate cele mai apropiate este jenant sa pui astfel de containere de gunoi si imi pare rau ca nu am apucat sa documentez in imagini locurile in care sunt asezate in Braila aceste clopote.

     Si daca nu ajunsesem la cireasa de pe tort, ajung acum. Aproape toate aceste clopote ori devin pline ochi si nimeni nu da doi bani, ori sunt vandalizate. Nu pomenesc prea mult de proasta crestere a celor care le rastoarna sau le strica din teribilism, e un laitmotiv suparator care atinge cote incredibile. Dar am asistat la rasturnarea acestor clopote de catre oameni saraci care se ocupa cu colectarea sticlelor de plastic pe care le vand centrelor de colectare si care lasa in urma o mizerie infioratoare.

     Daca la toate astea mai adaug faptul ca nu poti introduce in clopote sacii in care ai adunat sticlele , plasticul ci trebuie mai curand sa le bagi pe rand cu mana, sau faptul ca intr-un drum prin oras am vazut cum toate cele trei clopote au fost descarcate la gramada fix in masina cu gunoi a firmei de salubritate , atunci avem un tablou perfect.

     Statele civilizate nu sunt atat de prost organizate dar mai ales ipocrite si lenese. In statele civilizate exista centre specializate, adevarate fabrici de separare a gunoiului pe categorii, de refolosire drept combustibil si de trimitere a materialelor reciclabile la fabricile competente. Se creaza astfel locuri de munca, o folosire eficienta a resturilor dar mai ales se ia orice presiune de pe omul de rand.

     Ma rog, acu' la drept vorbind colectatul selectiv nu e obligatoriu. Daca ar fi, ma gandesc ca ar pune clopotele alea infecte peste tot, nu sa merg aproape un kilometru sa ajung la ele. Apoi daca as sta la casa de exemplu, mi-ar conveni si mai mult sa colectez selectiv, ca as avea loc sa-mi pun 4 tomberoane prin curte, dar asa, e cam nasol.

sursa foto maramedia.ro

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @