Curatarea computerului si garantia

     Cum ne curatam calculatorul de praf in timpul garantiei? E o intrebare recenta pe care mi-a pus-o cineva printr-un comentariu la un articol de acum cateva luni, si o problema pe care mi-am propus s-o dezbat si eu.

     Magazine, hipermarketuri, magazine multimedia, toate au aceeasi boala - sa sigileze calculatorul pentru garantie. Atat iti trebuie sa il duci in garantie nesigilat. Ti-l pun inapoi in brate spunand raspicat ca ai umblat in el si ei nu-ti mai pot asigura garantia. De altfel sigilii de garantie se aplica pe multe produse electronice, produse care spre deosebire de calculatoare, nu au o nevoie atat de stringenta de a fi curatate de praf in interior. Dar in cazul in care calculatorul respectiv e dotat cu o carcasa de rahat, in care componentele stau inghesuite,( a se vedea unele carcase UltraPro ), si unde se aduna praful ca la balamuc, si la un moment dat radiatorul procesorului devine atat de imbacsit incat nu se mai poate face racirea si PAC moare procesorul, sa nu iti vina sa ii spui cate una firmei care iti interzice sa il cureti cum trebuie? (ah ce fraza...sa respiram putin)

     E drept ca si noi suntem vinovati de praful care intra in pc-urile noastre. Sunt cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont referitoare la intretinere. Vorba ceea: nimic nu e mai bun decat prevenirea si atentia. Asa ca, daca tot e sigilat, e bine sa respectam cateva conditii foarte simple:

>>> sa NU il asezam pe covor, pe parchet, sau intr-un birou de calculator unde va sta oricum destul de jos. Cel mai mult praf e jos! Scamele si praful caracteristic covoarelor e insa cel mai periculos. Cel mai bine alegem un birou mai mare si asezam pc-ul sus pe primul blat. 

>>> sa il suflam cu aspiratorul mai des. Pun accentul pe termenul SUFLAT, a nu se intelege ca il vom aspira. Carcasele au in principiu destule fante si orificii prin care suflul puternic al aspiratorului poate goni praful afara din unitate. E bine sa alegeti in sensul asta o carcasa care prezinta astfel orificii in special in dreptul coolerului de pe procesor. 

>>> sa curatam frecvent ventilatoarele care fac racirea carcasei, si in special ventilatorul sursei. Operatiunea se poate face foarte usor cu o pensula de vopsit. Atunci cand sunt in functiune, se introduce usor varful pensulei intre paletele ventilatorului, in sensul de rotire, astfel incat sa curete activ toate paletele. Daca din intamplare il blocati si s-a oprit pentru cateva secunde nu are nici o importanta. Sursa nu se va supraincalzi atat de repede.

     Daca nu ti-ai luat inca un calculator, atunci e bine sa il cumperi gandindu-te si la aspectul asta.

>>> Supermarketurile NU asigura astfel de servicii de curatare. Cel mai bine cumparati-va calculatorul de la un magazin specializat si intrebati daca va poate asigura la cerere o astfel de curatare. Nu mai pomenesc celelalte sute de motive pentru care e bine sa evitati sa cumparati un pc de la supermarket. Nici cu magazinele de profil nu ma mandresc in privinta curatirii. Am vazut eu un "profesionist" care iesise din magazin si sufla in calculator. 

     Pe mine ma depaseste nevoia unui magazin de calculatoare de a-si sigila pc-urile. Temerea ca un client poate schimba una din piesele din interior si apoi sa pretinda ca e defecta e o falsa problema. De ce? Pentru ca fiecare componenta are o serie, pe care magazinul o are clar inscrisa in factura de la furnizor si pe care ar trebui s-o aiba inscrisa intr-un fisier de evidenta unde sa poata vedea data achizitiei si durata garantiei. Din pacate pe fisele de garantie a multor magazine nu sunt inscrise seriile componentelor, Depozitul de Calculatoare nefacand exceptie. 

     Astfel, daca magazinul isi tine evidenta acestor serii, mi se pare inutil sa ii sigilezi omului calculatorul si sa il faci dependent de tine pana si pentru schimbarea unei penibile placi de retea. Sau poate ca baietasii cu pretentii de cunoscatori IT sunt atat de oligofreni incat sa nu isi dea seama daca intr-un pc s-a umblat incorect sau nu? E absurd sa pui pe cineva sa care computerul pana la magazinul tau doar pentru ca vrea sa isi mai adauge o placa de retea, de sunet sau sa isi schimbe placa video. Mai ales daca respectivul stie foarte bine cum s-o faca. Oricum montajul e gratuit, ca doar ai luat componenta de la el. Nu-i asa ca e stupid? Firma la care lucrez eu NU sigileaza NICI unul din calculatoarele pe care le vinde!!! Clientilor li se spune CLAR sa isi curete periodic pc-ul de praf.

     Aveti grija de pc-urile voastre. Nu lasati praful sa vi le strice. Cei care nu mai au pc-ul in garantie si il pot desface, sa dea un clic aici ca sa afle cum sa si-l curete si sa si-l intretina.

     Cum e posibil sa aduci un calculator in service, cu capacul SCOS, si sa ai valatuci de praf in el pe care puteai sa ii sufli foarte usor? (a se vedea poza) Mie mi-ar fi jena!

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @