Casele de discuri au luat-o razna

     Ma uit aproape consternat de cateva saptamani la lansarea noului album al Madonnei. Desigur ca cel mai important rol in toata povestea asta il joaca si casa de discuri care dicteaza politica de urmat pentru maximizarea vanzarilor insa nici Madonna in acest caz nu e straina de situatie si cu siguranta a aprobat aceasta politica desi nu e tocmai una pe placul fanilor. Cel putin din ratiuni financiare. Insa nu e nici singura data si nici unicul artist care face asta.

     Pai ma refer la faptul ca s-au lansat trei versiuni diferite ale aceluiasi album. O premiera pentru Madonna care in anii trecuti abia ne-a obisnuit cu doua, acum lanseaza trei, un standard, deluxe si super deluxe. Unde mai pui ca s-au jucat cu doua dintre piesele lansate, facandu-le disponibile ca bonus track doar pe varianta deluxe, una din ele doar in uk, alta doar in Germania. Apoi luati de-aici editia speciala FNAC din Franta. In total, tehnic vorbind avem 6 versiuni. In conditiile astea fanii inraiti dau tone de bani sa faca rost de toate. Artistul risca sa-si antagonizeze unii din fani in schimb casa de discuri profita din plin. 

     Apoi a venit povestea cu digipackul. Daca penultimul album a putut fi scos in varianta deluxe bine mersi intr-un jewel case, ca tot despre doua cd-uri era vorba, de data asta anuntul a picat ca o bomba neplacuta pentru o parte din fani care nu pot sa sufere digipackurile. Pentru cine citeste prima oara despre asa ceva, digipackul e varianta de album unde se foloseste carton in loc de plastic, singurul lucru de plastic fiind suportul unde se aseaza cd-ul si care se lipeste pe carton. Uneori digipackurile nici macar nu mai folosesc acel suport, cd-ul sau cd-urile fiind pur si simplu introduse intr-un buzunar al pachetului sau fixate in doua aripioare decupate in carton. N-a fost cazul din fericire cu albumul Madonnei si trebuie sa recunosc ca digipackul albumului Rebel Heart super deluxe e unul destul de bine gandit incat sa atraga pana la urma toti fanii de partea lui. 

     Daca ar fi sa fac o sugestie adecvata anului in care ne aflam, aceea ar fi ca digipackurile ar trebui sa fie deja exact ceea ce denumirea sugereaza in mod logic, un pachet digital. Ma intreb cand vom vedea oare primul album scos intr-o veritabila versiune digipack care sa contina in locul cd-urilor un memory stick. Asta ar lasa loc in carcasa albumului pentru o sumedenie de lucruri cum ar fi un booklet mult mai generos si functie de preferintele artistului alte elemente de atractie. Ar putea spre exemplu sa contina un mini poster, cum s-a intamplat de pilda cu varianta deluxe a compilatiei Celebration. 

     Daca ar fi sa sumarizez punctele pe care casele de discuri si artistii ar trebui sa le ia in consideratie, enumerarea ar suna cam asa

- readuceti versurile in booklet si mai lasati pozele ca alea le gasim bine mersi pe net. Bookletul albumului MDNA de pilda a continut o groaza de file printate cu grafica si nu cu poze care putea sa lipseasca in favoarea versurilor.

- transformati digipackurile in ce ar trebui sa fie, o varianta de album in care cd-ul sa fie inlocuit cu un memory stick sau card;

- daca tot le denumiti super deluxe, editati versiunile astea de album sub forma de box-seturi care sa contina pe langa cd si booklet elemente deosebite de atractie cum ar fi un poster sau o fotografie cu autograf, un dvd cu unul sau mai multe videoclipuri etc. 

- nu mai scoateti paispe variante de cd-uri si coperti, e suficient un standard si un deluxe care sa includa mai multe piese, iar super deluxe-ul sa ramana asa cum spuneam mai sus doar o varianta tip box-set in care sa se regaseasca intr-adevar ceva deosebit pentru fani;

- includeti bookleturile in format digital pentru orice achizitie digitala de pe itunes. Varianta asta de comercializare nu e in prezent foarte atractiva, fiind normal ca fanii sa prefere inca albumul in forma lui fizica. Spre exemplu fiecare album digital ar putea beneficia de propriul player. Nici n-ar fi nevoie de un intreg player, ar fi cel mai simplu sa existe un album-based player skin. Winamp e poate cel mai versatil player in sensul asta, skinul avand bine mersi posibilitatea de a afisa spre exemplu un slideshow al bookletului. Cea mai simpla forma ar putea afisa spre exemplu playerul sub forma copertii albumului sub care sa apara butoanele de navigare. 

     Pana una alta, sper ca urmatorul album al Madonnei sa nu vina in 4 variante ca fac apoplexie.

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @