Carcasa Delux M198 - un esec

     Delux e o marca de periferice foarte raspandita, cel putin la noi in tara, datorita pretului scazut si a calitatii satisfacatoare. In general, Delux fabrica produse low-end printre care se mai strecoara si unele din categoria mid-end. Ceea ce nemultumeste insa consumatorii de produse mid-end ar fi designul care nu este chiar atragator. Daca ma refer strict la tastaturi, Delux a impresionat cu adevarat prin trei modele, pe care le recomand pentru functionalitatea ridicata si mai ales durabilitatea lor, si anume DLK-8000TO, DLK5108T si DLK7016TO. Un alt produs Delux care e de apreciat, e un nou mouse pentru laptop care nu mai are fir retractabil ci un fir scurt cu invelis textil mai durabil si prevazut si cu un mic prelungitor - DLM-352BT.

     Din pacate, Delux a dat-o in bara puternic in primul rand cu sursa de 500W si apoi cu o carcasa despre care voi vorbi in acest articol. Problema cu sursa e foarte simpla. Initial, aceasta prevedea doua ventilatoare obisnuite, pozitionate paralel si care faceau o racire impecabila. In momentul de fata, sursa este prevazuta cu un ventilator de marime medie, asezat dupa modelul unor surse "de firma" (a se vedea foto) si care nu raceste la fel de puternic. In plus, inlocuirea acestuia devine o problema pentru ca nu se gaseste pe toate drumurile. Exista ventilatoare de aceasta dimensiune care au un numar de rotatii mai mare dar cel despre care vorbesc nu este unul dintre ele. Renuntarea la butonul on/off mi se pare de asemenea o prostie.

     Un esec considerabil il reprezinta insa o carcasa orizontala marca Delux, facuta sa vina in intampinarea unei cereri destul de mari pentru astfel de carcase, cerere determinata de dorinta de eficientizare a spatiului. In goana lor dupa un pret foarte mic si dimensiuni cat mai reduse, designerii Delux au facut importante greseli de proiectare. Cateva aspecte legate de asezarea pieselor in interior transforma o intentie buna intr-un dezastru.

     Fiind un micro ATX, e clar ca placa de baza nu va avea prea multe optiuni de conectare. Chiar si asa, nu se pot folosi nici sloturile existente. De placa video separata nu poate fi vorba, iar pe sloturile PCI cred ca doar o placa de retea incape lejer. Restul pieselor stau si asa destul de ingramadite, o buna parte din unitatea optica acoperind aproape tot coolerul procesorului. Hard disk-ul sta si el cu susul in jos, desi sunt si carcase care aseaza hardul intr-o parte. In concluzie ventilarea optima a radiatorului de pe procesor este grav viciata. 

     Daca tot te-a pus dracu s-o iei, sa nu cumva sa-ti treaca prin cap sa conectezi si hardul si unitatea optica pe IDE. Daca nu ai la indemana un cablu IDE rotund, va trebui sa-l despici cu atentie pe cel normal dar mai intai sa te asiguri ca intre mufele IDE exista suficienta distanta. 

     Hardul se monteaza chiar sub unitatea optica ceea ce face destul de dificila introducerea lor in carcasa pentru ca hardul atinge putin coolerul procesorului. E clar ca nici nu se pune problema sa schimbi coolerul original cu unul mai performant pentru ca nu ar avea loc. Slotul pentru cablul IDE precum si slotul de alimentare de pe placa de baza vin tot sub hard disk ceea ce inseamna plierea cu grija a cablurilor si mare atentie la pozitionarea celorlalte.

     Cel mai mare chin e potrivirea unitatii optice astfel incat butonul carcasei sa actioneze atat cat trebuie butonul writerului. Pentru asta, sunt necesari vreo 2-4 milimetri intre cele doua butoane. Placa de metal pe care se prind hardul si writerul se prinde de carcasa cu 6 suruburi - doua in fata si cate doua in laterale. Daca prinzi toate suruburile nu vei avea niciodata acea distanta. Nu exista o metoda sigura, trebuie sa te chinui pana nimeresti o pozitie optima. Carcasa din imagine, pentru care am putut utiliza doar doua din cele sase suruburi, e a treia pe care o montez asa ca stiu foarte bine ce spun. 

     Sa comparam dimensiunile (W x H x D mm) Delux - 293 x 132 x 323 Antec - 370 x 153 x 452. E clar - mica si ingramadita. Capacul pe care urmeaza sa stea monitorul nu este dintr-un metal foarte dur si mai e prevazut si cu orificii de aerisire pe care evident ca monitorul le obtureaza. Un argument in plus pentru care aceasta carcasa nu merita efortul. 

 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @