Brancusi NU e al meu !

     Cumintenia pamantului. 11 milioane de euro necesari. Statul apeleaza la donatii. Pana acum aproximativ 140 000 euro stransi. Cuvantul "trebuie" repetat in mod obsesiv de parca am vorbi de Monalisa. O opera de arta care ne reprezinta? Cum oare?

     Am crezut sincer ca avem alte prioritati. Din pacate nu s-a facut niciodata tevatura pentru recuperarea tezaurului aflat la rusi dar se face tevatura pentru o opera care pare scoasa din epoca de piatra, nu din anii 1890. 

     Din punctul meu de vedere opera lui Brancusi nu ne reprezinta. Brancusi nu e al meu. Brancusi pare mai degraba sa fie artizanul unor opere de pe vremea cand oamenii inca traiau in pesteri. 

     Iata o sculptura din epoca pietrei, datata cu mare aproximatie cel putin inainte de 10000 iHr. O puteti compara bine mersi cu "Cumintenia pamantului". Poate "Ganditorul de la Hamangia" va spune mai multe. O sculptura tot din epoca pietrei veche de vreo 8000 de ani. Si totusi Brancusi sculpta pe la 1890. 

      Exista in arta tot felul de curente, exista si ceea ce putem numi estetica uratului, exista si picturile lui Picasso dar si cele ale lui Dali, exista dati in care, pentru experiment s-au asezat fie un cuier fie o pereche de ochelari intr-o galerie de arta si toti imbecilii au inceput sa le fotografieze, sa intrebe cat costa si ce-a vrut sa spuna artistul. 

     Cu toate astea, opera lui Brancusi poate fi considerata oricum, insa mie nu mi se pare exceptionala. In special sculpturile astea mici par dezgropate fix din precambrian, vorba aia... Si nu cred sincer ca o arta ce pare din epoca pietrei ne reprezinta. Pe langa tipul de sculptura, "Cumintenia pamantului" asta mai e si urata. 

     In definitiv Brancusi e tot cel care a sculptat falusuri. Cei care nu stiau asta, pot cauta pe google "Printesa X" o sculptura care a fost la momentul respectiv indepartata din expozitie de prefectul Parisului. Putem de asemenea argumenta la nesfarsit cat de grozava sau nu e "masa tacerii" deci orice arhitect incepator poate concepe o masa cu scaune ce poate fi ridicata de foarte multe ori la rang de act artistic, putem vorbi si de poarta sarutului care nu-i altceva decat un imens bolovan ce pare sa gazduiasca niste boabe de cafea samd. 

     Poate ca de fapt la nivelul la care suntem ca natie, Brancusi ne reprezinta, fiindca putini dintre noi sunt cu adevarat oameni civilizati iar de-a lungul istoriei arta romaneasca nu a ajuns la un nivel mai avansat. Ca sa incerci insa un efort de 11 milioane de euro in tara in care scolile au acoperisuri ce ne cad in cap, mi se bare absolut obscen. 

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @