"Am pornit la drum de-al dracu"

     Un individ tanar si rebel, inarmat cu furie si ton nervos, plecat la drum fix pe viscol si nemultumit ca a ramas blocat, e intrebat de o reportera daca stia ca viscolul si codul portocaliu au fost anuntate de zile bune. Acesta raspunde "ba da, dar n-am crezut ca in 2015 nu pot circula pe un drum national"

     Cu alte cuvinte a plecat la drum de-a dracu ce-i pielea pe el. In locul lui, de rusine macar, as fi mintit ca am vreo urgenta. Ca si multi altii ca el, conu fanache enervat pe natura si iarna, a plecat la drum in ciuda avertizarilor pentru ca in cateva ore de la declansarea viscolului, timp in care continua sa si ninga, el are probabil pretentia ori ca drumul sa fie ca-n palma ori sa-l scoata drumarii cat mai repede din nameti. Nu mai vorbesc de vizibilitate, nu mai vorbesc de rafalele de vant care darama si un om din picioare, nu mai vorbesc ca o tuta plecase de la Predeal si avea niste unghii de sapte metri, de aia care plecasera cu copii minori in masina sau fara un minim de provizii ca, la dracu, ce sa vezi, masina are un portbagaj. 

     Aici, ca sa ne intelegem, nu e vorba sub nici o forma de lipsa de dotare corespunzatoare si modul in care actioneaza firmele de deszapezire. Aici e vorba de prostie. Sa fii anuntat cu zile intregi ca va urma ninsoare, viscol si vizibilitate redusa si stiind ca in primele 24 de ore vor fi drumuri inchise si totusi sa pleci cu masina la drum nu poate fi decat prostie. Iar a te plange apoi ca o muiere ca n-ai benzina in plus, ca n-ai de baut si mancat e marlanie. Ca, daca tot esti al dracu si pleci de nebun pe drum, o canistra de benzina si niste mancare incap bine mersi in masina, ca doar nu plecasera cu gargarita. 

      E foarte adevarat si ca, o data viscolul si ninsoarea oprite, sa ai in Bucuresti statiile de autobuz ticsite cu zapada e pur si simplu nesimtire. 

     Iar drumarilor care inca deszapezesc cu tractoare cu cuva ar trebui sa le fie rusine. Exista utilaje a caror cuva speciala preia zapada si o transporta pe o conducta ce o poate arunca direct intr-un camion in loc sa pierzi ca prostu ore intregi cu manevre de "excavat" zapada. La ce contracte au cu autoritatile ar trebui sa aiba dotare pe masura. Nu mai spun ca n-avem decat utilaje medii in marime. Mari ca pentru un drum national sau micute pentru alei si drumuri secundare...rar spre deloc. Si-atunci cum sa faci fata la troienele de pe autostrazi sau sa te ocupi si de aleile din spatele blocurilor? Dar banii curg si curg iar politia amendeaza drumarii cu sume derizorii pentru intarzierea sau calitatea deszapezirii. 

     Cand acum cativa ani au cazut cantitati foarte mari de zapada, in orasul meu s-a deszapezit pe o strada principala, suficient de accesibila si cu scoala intr-un mod mizerabil. Un utilaj a tot colectat si impins zapada pana cand au rezultat la fiecare colt de trotuar mormane de 3 - 4 metri care nu au fost niciodata luati ci lasati sa se topeasca. 

     Drumurile NU se deszapezesc impingand zapada in rigole si masinile parcate cu un utilaj cu lama. Nu in 2015, vorba inzapezitului nervos. Dar e mai simplu sa-ti bati joc si sa incasezi banii. Mult mai simplu. 

    

     

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @