Alte mizerii marca RDS

     (pentru a citi strict esentialul, cititi doar textul in albastru)

     Unele posturi romanesti au figuri in cap cat nu pot duce. Unul din cele mai noi mofturi e povestea asta cu formatul imaginii. Labe1teve are mania asta de multi ani, chiar si History si desigur vorba aia prostu nu-i prost destul daca nu-i si fudul - Nasu TV. 

    In fine si fiindca nu erau destui figuranti, ProTV a decis ca trebuie sa transmita si ei in format 16/9 ca vezi doamne asa trebuie, si banuiesc ca un mare rol in decizia asta l-a jucat lenea. Pai daca tot se apucara sa transmita ProTV HD in formatul asta, de ce sa se mai chinuie? Asa le transmite pe ambele fix la fel, astfel ca acum imaginea postului analogic e identica cu cea a postului HD. Mai putine batai de cap. 

     Ok si fiindca alta treaba n-au, s-au decis sa transmita si acel semnal WSS, care spune televizorului cum sa ajusteze afisajul functie de programul transmis, ca...vezi ne vrem moderni dar asa cum mi-au spus si ei "mai transmitem inca programe in format 4/3" Ei si televizorul meu LED HD tine musai sa-mi afiseze acest semnal, care se traduce in niste liniute albe pe benzile negre orizontale care apar deasupra si dedesubtul imaginii. Aceeasi poveste e pe laBe1, pe History si pe Nasu. Cei de la ProTv m-au intrebat daca pe Acasa sau pe celelalte posturi se intampla acelasi lucru. Eeee ghinion de nesansa, le-am sters. 

     In fine, reclam eu RDS-ului povestea asta in speranta ca pot masca semnalul. Ii avertizez ca nu au de ce sa trimita un baiat de pe teren la locatie fiindca nu are ce sa faca si le spun absolut CLAR in sesizarea telefonica ce anume se intampla si pe ce posturi, in plus le spun clar sa verifice povestea asta la departamentul tehnic. Credeti ca au facut asta? Orice om de la tehnic le-ar fi spus si mai clar despre ce e vorba si daca ei de la tehnic pot sau nu pot sa faca ceva. Dar nuuuu. Mi-a venit omu la usa, il poftesc inauntru, verifica si-mi spune ca evident n-are ce sa-i faca, ii explic ca eu am spus celor de la call center ca-i inutil sa trimita oamenii pe drumuri dar ca asta-i situatia. La plecare imi inmaneaza un proces verbal interventie client care m-a socat si jignit peste masura. 

     In campul numit Tip Ticket - Subtip Ticket scrie exact asa (si punctuatia intocmai):

Serviciu degradat - Digital-Nu receptioneaza anumite canale

     In campul de mai jos denumit Descriere lucrare, si unde inteleg ca au scris manual detalii legate de sesizare scrie deasemenea exact asa:

analele pe care nu le receptioneaza:clientul sustine ca pe pro tv, b1 tv, hystori//

     Am sunat sa le atrag atentia ca aceste mentiuni pe procesul verbal sunt o mizerie si sunt nu doar jignitoare la adresa mea dar cel mai probabil si a celui pe care l-au trimis. Initial i-am intrebat ce anume scrie la sesizare in calculator. Informatiile erau corecte si atunci am intrebat cum e posibil sa scrie asemenea bazaconii pe procesul verbal care presupune explicarea problemei pentru cel care a venit pana la mine acasa. Mi s-a spus ca baiatul care a fost trimis stia bine despre ce e vorba. Ce m-a socat si mai tare e ca am fost intrebat cum de stiu eu aceste elemente, ca sunt niste elemente interne si ca nu au relevanta. Pai fiindca scrie pe mizeria asta de proces verbal al carei exemplar nr 2 mi-a fost dat tocmai de cel care a venit sa verifice. 

     Acu stau si ma intreb de ce tine ProTV si alte "anale" , ca asa scriau astia - analele, sa transmita in halul asta mai ales cand nu-s in stare sau nu-s interesati sa regleze si reclamele, stirile, emisiunile inca in 4/3 cum mi-a spus domnul de la ProTV. Te uiti te uiti si vin reclamele - una e pe tot ecranu, una-i lata, una-i mica in mijloc. De Labe1 ce sa mai zic, la ei e un dezastru ambulant, cand apar reclamele se lateste toata imaginea, apoi se micsoreaza, zici ca joaca bambilici. 

     In afara de bambiliciu pe care il joaca posturile astea cu nervii mei, atunci cand mi-am cumparat televizorul asta HD am dat initial pe 16/9. Desi eram obisnuit cu televizorul cu tub anterior, despre care multi spun ca oricum transmite imaginea putin alungita vertical, imaginea noului teve data pe formatul asta mi s-a parut anormala. Si aici ma refer la setarea 16/9 a decodorului RDS. Orice am incercat din setari, majoritatea posturilor erau alungite, altele se vedeau si mai aiurea, si atunci am optat pentru setarea 4/3 din decodor cu Letterbox. In ciuda faptului ca imi afiseaza benzi orizontale ca la filme, 99% din posturi se vad optim, figurile oamenilor mi se par cat mai aproape de normal si atunci am ramas pe setarile astea. Ei bine acel semnal WSS, liniutele albe apar fix pe una din benzile negre, in stanga sus si sunt cam pana la mijlocul ecranului. Va dati seama ca alb pe negru e deranjant, sare in ochi. Si de aici toata povestea de azi. 

     Si vine si omu de la RDS si imi spune ca lui i se par mutrele comprimate. Ca si el si-a luat tv plat da l-a dat pe 16/9 de la inceput. Pai cred si eu. Si eu am avut un soc vizual la inceput insa tampit nu sunt. Ce dracu ma, nu mai stiu cand o mutra e prea alungita? Da Antena3 sau Romaniatv cum naiba de transmit full screen fara probleme? La altii li s-a urcat modernismu la cap si ne chinuie pe noi. Da s-o luam altfel , HBO cum de e in stare sa transmita bine? Ca doar i-am demonstrat si puteti si voi acasa sa verificati ca sunt filme care au benzi orizontale orice le-ai face, asa se transmite filmul, ar trebui sa am un tv extralat sa vad astfel de filme in full. 

     In fine. Ideea e ca mi s-a spus la telefon practic ca eu nu mai stiu limba romana, ca asa e exprimarea din calculator si ca ei n-au scris ca nu vad programele. Vedeti si voi mai sus, mie mi se pare o romana chiar clara. Plus "analele". La ce dracu mai fac eu sesizari? Le-am si spus ca o sa incerc sa ii anunt doar cand crapa ceva de tot ca in rest ei oricum isi bat joc. Sau o sa renunt la televiziunea de la ei. Pacat ca netul merge flawless daca tre sa suport hachitele astea cu tv-ul.

Leave a comment


Click here to log in if you already have an account on this site.
Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
Rate this article
BadExcellent
(Set cookies so I don't need to fill out my details next time)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)

  • PREVIEW Comment from:
    @